5 сигурни партии в следващото Народно събрание и 2 с

...
5 сигурни партии в следващото Народно събрание и 2 с
Коментари Харесай

Изследване: Може ли протестите да доведат до оставка на правителството?

5 сигурни партии в идващото Народно заседание и 2 с действителни шансове за посланичество. Подкрепата към ГЕРБ понижава, само че остава първа политическа мощ с минимална преднина пред Българска социалистическа партия. 60% от българите поддържат митингите. 39% остават скептични, че митингите ще доведат до оставка на държавното управление. Това сочи последното социологическо проучване на организация Тренд.

Настоящото изследване завърши няколко дни преди Бойко Борисов да разгласи своята конституционна самодейност.

Отчита се спад в позитивните оценки за работата както на Народното събрание, по този начин и на държавното управление.



23% декларират поддръжка към работата на кабинета, като симпатизантите на ГЕРБ не са разколебани в позитивната си оценка. Президентът също записва спад спрямо месец юли, само че разликата е по-скоро минимална.

Има сериозна динамичност при знака за нуждата от предварителен избор, като през август 46% от всички запитани считат, че са нужни предварителни парламентарни избори, а 37% са на противоположното мнение.



60% от българите поддържат митингите, като 34% изцяло ги поддържат, а 26% по-скоро ги поддържат. 31% са тези, които не поддържат митингите.

Електоратът на ГЕРБ съвсем единомислещо показва неподкрепа към митингите, а огледално наподобяват симпатизантите на Българска социалистическа партия, „ ИТН “ и Демократична България.

Въпреки поддръжката за митинга, по-голямата част (39%) от интервюираните остават скептични, че те ще доведат до оставка на държавното управление.

В изследването през август се регистрира ерозия в поддръжката към ГЕРБ (24.2% измежду гласуващите), макар че главната ръководеща партия резервира първото си място, въпреки и с минимална преднина пред главния си конкурент в лицето на Българска социалистическа партия (22.9% измежду гласуващите).



Ръст се регистрира при партията на Слави Трифонов „ ИТН “, която събира поддръжка от 14.9% от гласуващите. Това отрежда постоянното трето място на групировката на сериозна отдалеченост от втората политическа мощ, само че и с удобна преднина пред четвъртия.

Демократична България е другият печеливш от митингите с 10.1% поддръжка измежду гласуващите, като към този момент дели четвъртото място с Движение за права и свободи (9.8% измежду гласуващите).



Евентуалната нова групировка на Мая Манолова (4.4% измежду гласуващите) и Обединени патриоти (ВМРО и НФСБ) (4.1 % измежду гласуващите) наподобяват с действителни шансове за посланичество в идващото Народно заседание.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР