5 по Рихтер удари Турция, 13 са ранени Тридесет и

...
5 по Рихтер удари Турция, 13 са ранени Тридесет и
Коментари Харесай

39 станаха ранените при мощния трус в Турция

5 по Рихтер удари Турция, 13 са ранени

Тридесет и девет души бяха ранени при земетресението с магнитуд 5,1 по Рихтер, станало тази нощ в югоизточния турски окръг Адъяман, заяви през днешния ден турският министър на опазването на здравето Ахмет Демирджан, представен от телевизия НТВ и Българска телеграфна агенция.

Трусът стана в 3.34 часа на дълбочина 7 километра, а епицентърът на земетресението е бил в региона село Кърмаджък край град Самсат, осведоми турската Дирекция за ръководство при бедствия и изключителни обстановки (АФАД).

Министърът на опазването на здравето Демирджан уточни, че 35 от общо 39-имата ранени сега са в болница. Той добави, че няма тежко потърпевши при земетресението.

От 3 часа призори до 9 часа сутринта в региона са били регистрирани 32 вторични труса, последният от които е с магнитуд 3,8 по Рихтер, оповестиха от АФАД.

При земетресенията бяха нанесени съществени материални вреди на доста здания в град Адъяман, град Самсат и в селата в близост. По данни на локалната администрация изцяло сринати със земята са две здания, само че десетки други са съществено потърпевши. Сред изумените здания са околийското ръководство и една джамия. Над 200 домашни животни са починали.

Местните управляващи оповестиха днешния ден за неучебен, а стотици хора не престават да стоят на открито, страхувайки се от нови земетресения. Гражданите се предизвестяват да не влизат в постройките, които са понесли вреди при трусовете.

Околийският шеф на Самсат Седат Сезик съобщи, че екипи на службата за дейности при рецесии и бедствия разчистват разрушенията, а ранените в лечебните заведения са в положително положение.

Правителството стартира работа за оценяване на нанесените вреди и нуждата от оказване на помощ, съобщи министър председателят Бинали Йълдъръм, представен от телевизия НТВ.

Адъяман се намира в считан за мощно земетръсен регион в Югоизточна Турция. На 2 март предходната година той бе разтресен от земетресение с магнитуд 5,5 по Рихтер, при което бяха разрушени към 80 на 100 от жилищните здания. От тогава десетки фамилии към момента населяват краткотрайни жилищни контейнери, оборудвани на мястото на разрушените.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР