5 партии внесоха искане за вето в президентството на три

...
5 партии внесоха искане за вето в президентството на три
Коментари Харесай

Десни внесоха първото си общо искане за вето на съдебни закони

5 партии внесоха искане за несъгласие в президентството на три закона - Закона за правосъдната власт, Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за околната среда и водите. Точно в 11 часа пред основния вход на президентството се събраха представителите на " Да, България! ", ДСБ, Български земеделски народен съюз, ДЕОС и Зелените, с цел да влязат дружно при президента Румен Радев, който по закон може да наложи несъгласие над признатите от Народното събрание закони до две седмици след приемането им. 

Това е първата общо деяние на десни партии след изборите, само че мощно усещане направи, че при Радев не се появиха водачите на десните партии, a представители от структурата на организациите. Обяснението беше, че водачите са в летен отпуск. 

Исканията на събралите се партии са президентът Румен Радев да наложи несъгласие върху трите закона, а претекстовете че измененията в тях нарушават правата на българските жители, оттегляне са от базисни конституционни правила и са стъпка обратно с десетилетия в правосъдната промяна. 

" Да, България! " се представляваше от доктора по конституционно право Атанас Славов, който изясни, че признатите от Народното събрание промени в трите закона в последната седмица преди лятната отпуска на депутатите, целят да заменят независимостта на правосъдната власт и правовата страна и по-точно: " Законът за правосъдната власт слага под прокурорски надзор съдиите, също има опит на процедура да се наложи надзор върху самостоятелния съд, както и се постанова невъзможността магистрати да членуват в сдружения и организации ". Славов добави, че при приемането на тези закони са нарушени законодателни процедури, като са импортирани промени в последната секунда оттатък периоди и законите нямат публично разискване и оценка на влияние.

" Вместо правосъдна промяна, се вършат крачки обратно - десетилетия обратно ", разяснява Атанас Славов.

Емил Георгиев от партия ДЕОС пък обясни за измененията в Наказателно-процесуалния кодекс: " На Специализирания съд се дават спомагателни пълномощия, които следват българската сентенция " Както си постелите, по този начин и ще спите ". И в моемнта властимащите си постилат добре, с цел да спят добре. Ако някой желае да им посегне в бъдеще, ще би трябвало да стане в профилирания съд, където ще делата против тях ще се гледат от тествани съдии. А дела ще има. Всичко е направнео за наши хора ", изясни той. Според вносителите на настояването към президента се утвърждава правосъдна номенклатура, която да обезпечи безотговорност за ръководещата сега клика.

Зелените обясниха измененията, на които желаят президентът Радев да наложи несъгласие а те са свързани с това, че по предложение на ГЕРБ екооценката на национални обекти при Оценка на въздействието върху околната среда към този момент ще е единствено на една правосъдна инстанция. Това е опит на ръководещите за безотговорност от правосъден прокурор ", обясниха те.

Ако президентът не наложи несъгласие, което би трябвало да направи до идващия четвъртък-петък, когато изтича двуседмичният период от приемане на законите, още веднъж дружно същите партии ще се извърнат към Конституционния съд, по-късно до омбудсмана и Висшия адвокатски съвет. 

На въпрос OFFNews за какво са дружно в тази самодейност тъкмо тези партии, Димитър Божинов, който представляваше ДСБ през днешния ден, изясни, че сега е по-важно партиите със сходна ориентировка да се съюзят зад публичния интерес и защото това не се случва в Народното събрание, те се съюзяват, с цел да защитят интереса на обществото. " По настоящем имаме едно обединяване към позиция, което цели предварителна защита на обществoто. Ще използваме всички политически средства, за което търсим и сътрудници, които са се позиционирали в дясно ", сподели още Божинов. 

А на въпрос поканени ли са представители на Реформаторския блок или на Съюз на демократичните сили, Атанас Славов изрази подозрение: " То Реформаторският блок към този момент го няма ". 

Политическите обединения са предизборно нещо, в този момент се вършат общи дейности зад дела, безапелационни бяха представителите на всички присъстващи партии. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР