5 общини в Благоевградска област са в бедствено положение заради

...
5 общини в Благоевградска област са в бедствено положение заради
Коментари Харесай

След наводненията: Водоподаването остава най-големият проблем в Благоевградско

5 общини в Благоевградска област са в бедствено състояние поради поройните дъждове в края на предходната седмица. Какви ограничения са били разисквани през вчерашния ден на срещата при министър-председателя Кирил Петков?

Въпреки че ситуацията стартира да се възстановява, към момента има обитаеми места без вода, също има и огромни вреди по пътната инфраструктура.

Водоподаването е най-големият проблем в област Благоевград, сподели за Българска национална телевизия регионалният шеф на Благоевград Николай Шушков. Най-критична е обстановката в Община Гърмен, където река Места струти водопровода, който е прекосявал над реката.

В момента е обезпечено режимово водоподаване до всички села в Гърмен. В избрани часове се подава вода, а ВиК екипи работят непрекъснато, с цел да се обезпечи по огромен дебит, изясни регионалният шеф.

" Днес с решение на Министерския съвет ще се освободи запас от питейна вода, от Държавния запас, и тази вода ще тръгне към обитаемоте места, които имат усложнение ", изясни регионалният шеф на Благоевград Николай Шушков.

Той добави, че няма заплаха за прекъсването на газоподаването. Вчера за няколко часа то беше спряно, защото е трябвало да се обследва газопроводът, само че още нощес поетапно е почнало газоподаването за Благоевград.

Това беше сериозен проблем, защото с изключение на многото семействата със газ се доставят и всички детски градини, учебни заведения, публични здания и лечебни заведения, разясни Шушков. Той добави, че следва незабавното проучване на вредите и от през днешния ден комисии по места ще обходят регионите и до края на работния ден ще дадат прецизен отчет за вредите.

" Подходът ще бъде радикално друг, а не както е било до момента - не просто някой да изиска едни пари и Министерски съвет да ги отпусне, а се желае да се оценят тези цени и едвам тогава ще се провиснал средствата - толкоз, колкото са нужни ", уточни регионалният шеф.

Той добави, че всички, които са били наранени от бедствието могат да се извърнат към службите за обществено подкрепяне. Към момента 109 души се доставя с храна в благоевградска област.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР