5 млн. 140 хил.лв. са общо средствата за културни събития

...
5 млн. 140 хил.лв. са общо средствата за културни събития
Коментари Харесай

5 млн. 140 хил.лв. осигури новото управление на Пловдив за развитие на града като атрактивна културна и туристическа дестинация през 2024 г.

5 млн. 140 хил.лв. са общо средствата за културни събития и развиване на Пловдив като атрактивна културна и туристическа дестинация през 2024 година

3,7 млн. лева са заложените в бюджета за Културния календар на града, който е с половин милион повече от авансово планувания, по предложение на кмета Костадин Димитров. Пловдив има бурна културна общественост, а пловдивчани са извънредно сензитивни към културата и считам, че новото ръководство на Пловдив дава отговор на високите упования, които имат всички. Това съобщи в особено изявление за Дарик радио заместник-кметът Пламен Панов.

Заложеният бюджет на фондация " Пловдив 2019 " за тази година е 1 млн. 200 хил.лв. През февруари ще бъдат оповестени и отворените предложения към културните оператори. Отделно екипът на фондацията има подготвеност да кандидатства по " Национален проект за възобновяване и резистентност " за още 2 млн.лв. за културно наличие. Предстои НФ " Култура " също да разгласи своите предложения за кандидатстване.

През 2024 година с 20% се усилват и средства за културна активност, с които ще разполагат и 25-те пловдивски читалища. Бюджетът им се подвига на 140 хиляди лева (от 112 хил.лв.), заяви още той.

Искаме да създадем една безспорна предвидимост в културната стратегия. Целта е тази година да се създаде механизъм, който ще важи за 2025, 2026 и 2027 година. Това ще даде опция на културните оператори да възнамеряват плановете си, на огромните реализатори да резервират дати за своите концерти в Пловдив. Тригодишната стратегия ще даде база за развиване на маркетинговата тактика и рекламата на Пловдив като туристическа и културна дестинация, ще се изготвят пакетите на туроператорите.

Големите събития и концерти са образец за това, че екипът на отдел " Култура, археология и туризъм " мисли за пловдивчани и посетители на града от всички възрасти - концерти с рок, ретро и класическа музика.

До 2 седмици стартира същинският ремонт на Концертна зала, а до 2 години чакам Пловдив да има най-хубавата зала за концерти и виенски балове, заяви още пред Дарик заместник-кметът Пламен Панов. Стартира и цялостното възобновяване на Народна библиотека " Иван Вазов ". Със извоюваните 2,6 млн. лева ще бъде осъществен обширен ремонт, с цел да се усъвършенства енергийна успеваемост и да се модернизира постройката. С обезпечените от държавния бюджет средства от 4,4 млн.лв. ще бъде сложено началото и на плана за кино " Космос ", само че би трябвало да се има поради, че това са 50% от нужните средства за осъществяване на проекта за отваряне на новото културно пространство.

Според заместник-кмета по просвета най-подходящото място за издигане на Дом на пловдивската опера е над археологията на Понеделник пазара, в поножието на Античния спектакъл и наоколо до Епископската базилика - една от най-големите туристически атракции. Построяването на постройката е допустимо със средства от държавния бюджет, които могат да бъдат получени в пакета дотации за идната година. Средствата от общинския бюджет за програмата на Държавна опера Пловдив тази година са 300 000 лева

Екипът на Пламен Панов стартира стратегия и за създаване на открити, покрити подиуми в обособените региони на града, с цел да се обособят вторични градски центрове. Общината ще се ангажира с даване на условия, тъй че да продължи процеса на децентрализация на културните събития, разяснява още той. Към тематиката, която бе сложена пред новото ръководство първо в студиото на Дарик, има голям интерес. Според Пламен Панов по този метод ще се спестят и средства от събитията, които се финансират по Културния календар и парите ще се влагат в по-богата стратегия на събитията. В регион " Тракия " следва да се открие и първият филиал на Кукления спектакъл в Пловдив.

Искра Койчева беседва с Пламен Панов.

Цялото изявление можете да чуете на дарик.бг
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР