5 милиона монети от 50 пенса, посветени на коронацията на

...
5 милиона монети от 50 пенса, посветени на коронацията на
Коментари Харесай

5 млн. монети с образа на Чарлз III влизат в обръщение до дни във Великобритания

5 милиона монети от 50 пенса, отдадени на коронацията на Чарлз III, ще бъдат пуснати в обращение в Обединеното кралство преди края на седмицата. Това заяви BBC Broadcasting Corporation, базирайки се на изказване на представител на Кралския монетен двор.

Според Ребека Морган, шеф по работа с колекционери на монетния двор, новите монети ще разрешат на жителите на страната да „ намерят част от историята “ в портфейла си. Техният дизайн е обвързван с облика на Уестминстърското абатство, където през май се организира церемонията по коронясването на краля на Англия. Според традицията профилът на монарха върху тях ще бъде извърнат наляво - в посока, противоположна на тази, в която е гледал предшественикът. Профилът на Елизабет II, която преди този момент е управлявала рекордните 70 години и 7 месеца в английската история, е извърнат надясно, а татко й, крал Джордж VI (1895-1952), е извърнат наляво.

През декември първите 50 пенса с изображение на Чарлз III влязоха в обращение във Англия. По-рано монетния двор разгласи стартирането на монети с номинал от £2 и £5 с профила на монарха. В същото време монетите с облика на Елизабет II също ще останат в обращение, до момента в който, съгласно информацията на Bank of England, не бъдат износени или развалени. Догодина ще се появят и първите банкноти с облика на Чарлз III, оповестява BBC.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР