5-годишното обезобразено дете от Пловдив ще остане в Център за

...
5-годишното обезобразено дете от Пловдив ще остане в Център за
Коментари Харесай

След операцията: 5-годишното малтретирано момченце от Пловдив се възстановява

5-годишното обезобразено дете от Пловдив ще остане в Център за настаняване от фамилен вид, до момента в който съдът реши за какъв период ще удължи мярката за протекция.

Момчето няма да бъде върнато на родителите, до момента в който магистратите не решат на кого от двамата да присъдят родителските права. Това обявиха обществените управляващи.

От Прокуратурата оповестиха, че са внесли искане в съда, в четвъртък, майката да бъде още веднъж арестувана под стража.

Операцията на детето е минала сполучливо. Екип от хирурзи на УМБАЛ " Свети Георги " е направил пластика на главата, където момчето е имало огромна рана. Присадена му е изчезнала кожа.

Детето е умерено и поддържа непрекъсната връзка със обществения служащ, който е непроменяемо до него. Възстановява се добре, не е оставено единствено, сподели Донка Аргирова, шеф на Дирекция " Социално подкрепяне " – Пловдив.

„ Бащата на детето е с него още от неделя, само че не е формалният му компаньон в болницата”, сподели още Аргирова.

Тя посочи, че първият сигнал за принуждение над момчето е получен на 9 януари. „ До този миг няма подавани сигнали нито от персонален доктор, нито от други институции, които момчето е посещавало. „ Нещата, които са се случили, са били след 9 декември. Преди това няма признаци за насилие”, посочи Аргирова.

По думите ѝ формален документ с диагноза аутизъм на потърпевшото дете не е издаван. „ То не е освидетелствано от експертна комисия. Предстои да премине през такава, откакто се възвърне напълно”, сподели още тя.

„ Никой от хората, които са общували с момчето, не е подал сигнал до „ Закрила на детето”, посочи Гергана Тошкова, шефът на институцията. Тя добави, че от 9 януари насам майката не се е поинтересувала какво се случва със сина ѝ.

Биологичният татко е изявил предпочитание да се грижи за момчето.

„ До края на седмицата детето евентуално ще бъде изписано от болничното заведение, в случай че възобновяване протича нормално”, добави Тошкова.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР