5-годишното дете с менингит е починало в петък в болница

...
5-годишното дете с менингит е починало в петък в болница
Коментари Харесай

Проф. Кантарджиев: 5-годишното дете с менингит е починало в ...

5-годишното дете с менингит е умряло в петък в болница в София. Това сподели в ефира на Нова тв проф. Тодор Кантарджиев. Според него в градината няма суматоха.

Вчера стана ясно, че в детско заведение в столицата е записано огнище на болестта. Няколко деца и двама възрастни са дали позитивни проби. Направено е всеобщо проучване в градината.

" Тествани са децата от групата на умрялото, както и от прилежащите – към 30 деца и 8 души личност. 11 деца имат микроба извършител на менингита. От личния състав двама души са дали позитивна проба ", разясни проф. Кантарджиев.

Медикът изясни, че от време на време тежките инфекции се развиват доста бързо, в границите на дни и даже часове.

" Знаем доста малко за случая. При всяка неочаквана гибел се прави следствие. Там не се месим ", посочи той.

„ Носителството на бактерии, които могат да провокират засягане на централната нервна система, имат доста висока степен в детските колективи и учебните заведения. Трябва да се търси незабавно здравна помощ. Писал съм писма неведнъж до всички шефове на детски лечебни заведения да се изпраща материал за бактериален менигит в Националния център по заразни и паразитни заболявания. Можем да сложим диагнозата за часове”, сподели още професорът.

И добави, че РЗИ е наредило да се направи стерилизация в детското заведение. „ Мисля, че час по-скоро градината може да стартира работа. Децата, които взимат антибиотик в границите на 2 дни, към този момент са безвредни. Заразата се предава единствено от човек на човек”, изясни Кантарджиев.
Свързани вести Проговори директорката на градината, където дете умря от менингит Трагедия! Почина първото от инфектираните с менингит деца от детската градина Огнище на менингит в столична детска градина
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР