5-годишно дете е починало от менингит миналия петък, на 26 ...

5-годишно дете е починало от менингит миналия петък, на 26

16 деца и двама възрастни от детската градина в София са установени с бактериален менингит

5-годишно дете е умряло от менингит предишния петък, на 26 ноември. То е посещавало столичната 37-ма детска градина " Вълшебство ", където през вчерашния ден стана ясно, че има огнище на вирусната зараза. Тествани бяха всички деца от групата, както и 8 чиновници, които са били контактни. Установени са още 16 деца и двама възрастни с бактериален менингит.

Миналият четвъртък 5-годишното дете внезапно се утежнява и получава първите признаци.

" Повърна, подвигна висока температура. Своевременно информирахме родителите. Получихме позволение да му дадем лекарство за температурата. Те доста бързо пристигнаха, взеха детето и ги насочихме към персонален доктор ", сподели Гергана Петрова - шеф на 37-ма детска градина " Вълшебство ".

На идващия ден родителите осведомят управлението на детската градина че детето им е умряло. След направени проучвания излиза наяве, че 5-годишното дете е било инфектирано от бактериален менингит.

" Всички родители в петък бяха известени, от контактната група, че вероятно децата имат контакт с някаква бактерия и в понеделник на всички бяха взети проби ", споделя Гергана Петрова - шеф на 37-ма детска градина " Вълшебство ".

Пробите излизат позитивни на бактерията манингокок. Всички 16 деца, носители на инфекцията са от групата на умрялото дете. Двама души от личния състав също се оказват инфектирани. Всички са на лекуване с антибиотик.

" Към момента нямаме деца с такава симптоматика, само че имаме деца,които са носители ", добавя Гергана Петрова - шеф на 37-ма детска градина " Вълшебство ".

Сред носителите на подлата бактерия е и детето на Михаела Кръстева. Майката упреква РЗИ,че не са реагирали навреме.

" От петък,събота неделя, ние стоим и чакаме РЗИ да реагира. Директорката непрестанно бяхме на телефона. В РЗИ попитах какви проби взимате - споделиха - нямаме право да ви кажем, изчакайте. Моето дете във вторник почна да му пада гласа, да го боли глава, да го боли стомах. "

Професор Тодор Кантарджиев уточни, че към този момент са взети проби от останалите 250 деца в градината.

" Дълго време би трябвало да си в една стая, в едно помещение и това е по въздушно капков път. Най-важното е хората да не се плашат да не се основава непотребна суматоха от неведение ".

Извършена е цялостна стерилизация на постройката на детската градина. Тя остава затворена и под карантина за неустановен срок от време.

Междувременно стана ясно, че детето е умряло в Специализираната болница за интензивно лекуване по детски заболявания " Проф. доктор Иван Митев ". От " Медицински контрол " е назначена инспекция на лечебното заведение.

Източник: bnt.bg


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg