5 години след катастрофа край ПанагюрищеСтопаните на пътя не са

...
5 години след катастрофа край ПанагюрищеСтопаните на пътя не са
Коментари Харесай

Вдовец и сираче осъдиха АПИ

5 години след злополука край Панагюрище
Стопаните на пътя не са поставили знак за заплаха от замръзване

На асфалта нямало пясък

Пловдивският апелативен съд реши дело против Агенция “Пътна инфраструктура ” в интерес на вдовец и сираче, изгубили своята брачна половинка и майка при злополука преди 5 години.

Случаят е от 30 ноември 2017 година, когато в местността “Св. Никола ” на пътя сред село Бъта и Панагюрище се удрят челно “Фолксваген Голф ” и “Тойота Рав4 ”. На място умира 36-годишната лидерка на голфа, а нейният 7-годишен наследник и другият водач са ранени. Разследването по случая хвърля напълно виновността на починалата жена зад кормилото, защото голфът се е движел със 74 км/ч, само че на това място имало знак за ограничаване от 60 км/ч. С този извод завършило и делото на първа инстанция.

Почерненият брачен партньор и малолетният му наследник обаче обжалвали пред втората инстанция, пред която поддържали и желае си за по 200 000 лева против АПИ. Близките показали, че причната автомобилът да сервира на завой и да стане неуправляем е неналичието на каквото и да е опесъчаване или различен тип обезопасяване. Задължение на пътната организация като собственик на пътя е, с изключение на табела за ограничаване на скоростта, да постави и знак за предпреждение за заплаха от замръзване. На това съображение магистратите са присъдили 100 000 лева обезщетение в интерес на сина и 80 000 лева за брачна половинка на жертвата.

Присъдата не е дефинитивна и може да се апелира пред Върховния касационен съд.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР