5 до 6 дни след разболяване с COVID-19 човек не

...
5 до 6 дни след разболяване с COVID-19 човек не
Коментари Харесай

Доц. Любомира Гломб: 5-6 дни след разболяване с COVID-19 човек не е заразен |

5 до 6 дни след разболяване с COVID-19 човек не е инфектиран. Ако карантиниран човек не се е разболял по време на 10-дневната си карантина, то той не е инфектиран, коментира в изявление за  ръководителят на отдел „ Вирусология ” към Националния център за заразни и паразитни заболявания доцент доктор Любомира Николаева-Гломб.

Основният метод на разпространяване на ковид остава респираторният – през носа и устата, уточни тя.

„ Има проучване, съгласно което в стая 10 кв. м и височина 3 м, в случай че има двама души в помещението, единият от които е болен, симптоматично, вероятността другият да се болести е след 80 минути. Това при положение, че в стаята има функционираща вярно вентилация ”, заяви още доцент Гломб.

Безсимптомните са по-малките заразители, само че няма гаранция на 100%. При Ковид има и така наречен свръхразпространители, които тоделят огромно количество вирусни частици и заразяват доста хора, добави тя.

Тя описа и друг експеримент, изработен в домакинство, в което има един болен. Вероятността останалите членове да се заразят е 50%. 18% от тях ще са инфектирани безсимптомно.

Доц. Гломб разяснява и разработваната в трета фаза ваксина на Pfizer, която съгласно производителя е посочила 90% успеваемост. Според специалистката имунизацията е доста съвременна, създадена въз основата на РНК. " Аз съм оптимист за имунизациите. Винаги обаче ще остане някакъв % хора, който няма да покаже имунен отговор ”, коментира още тя.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР