5 човека са влезли в затвора, след като са били

...
5 човека са влезли в затвора, след като са били
Коментари Харесай

1200 осъдени у нас за нарушаване на карантината

5 индивида са влезнали в пандиза, откакто са били хванати от управляващите да нарушават ограниченията на карантината, откри инспекция на „ Телеграф “.

Всичките са го създали непринудено, като са сключили съглашения с прокурор, които са били утвърдени от съда. Мнозинството са лежали в пандиза по 3 месеца, а един към момента изтърпява едногодишна присъда.

Сред прегрешилите има значително хора, които са били сложени под карантина, само че са отишли да пият в бар, веселили са се по нощни заведения, правили са залози в игрални зали. Мнозинството обаче са хора, които просто са отишли до магазина, с цел да си купят самун, или до аптеката за медикаменти. Някои са ходили на доктор, само че без да имат нужния зелен кулоар от РЗИ. Има и човек, който, макар че е с наложена карантина, бил заловен да разхожда кучето си в градинката пред блока.

Над 1200 души са наказани единствено за неспазване на ограниченията на карантина през последните две години, откогато върлува COVID-19 у нас. Числото е още по-голямо с наказаните за неспазване на ограниченията като цяло – не носене на маски, посещаване на заведения или търговски обекти без зелен документ и други Близо 800 души са наказани през 2020 година за нарушение на карантината, като 8 от тях са влезнали дейно в пандиза, а над 240 са с условни присъди.

Останалите са се разминали единствено с пробация за период до 3 години. През първата година, в която върлуваше коронавирусът, са формирани 3253 следствия за нарушение на карантината. На съд са предадени 971 души. Прокурорите са внесли в съда 484 обвинителни акта, 474 съглашения и 2 оферти за освобождение от наказателна отговорност и налагане на санкция. Оправдани са 12 души.

През 2021 година нарушителите на карантината са на половина. От формирани 400 наказателни каузи 381 завършват с неоправдателна присъда. Най-често налаганите санкции са „ пробация “ или условна присъда, а 7 от делата са приключили с наказване „ отнемане от независимост “ за подсъдимия, което е пристигнало след съглашение с прокурор.

По закон нарушителите ги грози до 5 години затвор и санкция от 10 хиляди до 50 хиляди лв.. 14 от наказаните са се разминали относително леко, единствено с по тримесечни ефикасни санкции, а един е тикнат в пандиза за 1 година. Това е и един от последните случаи на наказан извършител у нас. Става дума за 36-годишен мъж от Търговище. Той се е прибрал от Германия през Граничен контролно-пропусквателен пункт Дунав мост при Русе на 6 юни и е бил подложен под наложителната карантина за 10 дни. Мъжът обаче три пъти е бил спипван от патрул на полицията отвън адреса си, в близо до къщата му заведение, както и в хранителен магазин. И трите пъти бил предупреждаван, само че по този начин и не спрял да нарушава възбраната. Накрая униформените го заловили и предали на съд. Мъжът е сключил съглашение да лежи година в пандиза, ще заплати и 10 000 лв. санкция.

23-годишен юноша от Вършец под карантина бе хванат да се забавлява в игрална зала в курортния град. Мъж на 42 години пък стана клиент на прокуратурата, откакто органите на властта го сгащиха да си разхожда ротвайлера пред блока, вместо да стои под ключ 10 дни в жилището си.

Поставен под карантина водач на ТИР пък придружи с персоналния си автомобил кола за спешна помощ поради сина си, който бил откаран в болница след алкохолно натравяне. Тираджията бе наказан условно и санкциониран с 20 000 лв.. Брат натопи брат си, че не съблюдава карантината в Горна Оряховица, откакто се върнал от Германия.

Мъжът обаче бе оневинен, откакто се откри, че има душевен отклонения, а назначената сложна експертиза удостоверява, че подсъдимият е със „ съществено повредена дарба да схваща свойството и смисъла на осъщественото и опцията да управлява постъпките си “.

Завърнал се от Германия българин от Попово, който се прибира на 14 април 2020 година и е подложен под двуседмична карантина. Още в деня на прибирането му полицейска инспекция го заварва пред блока му, където той изяснява, че „ не бил наясно с началната дата на слагането под карантината “. Съставен му е сигнален протокол, след което на 17 и 19 април униформени още веднъж откриват, че мъжът излиза от вкъщи си. Обяснението му и двата пъти е едно и също – отивал е за цигари. Решението му е тримесечна ефикасна присъда при първичен непоколебим режим и 10 000 лева санкция. Преди дни Районната прокуратура в Пловдив е осъдила 41-годишен мъж от село Христо Даново, че на 6 септември 2021 година е нарушил ограничения, издадени срещу разпространението на заразна болест по хората – COVID-19. Мъжът се прибирал от Германия, като минал през Граничен контролно-пропусквателен пункт Видин.

Той пътувал с лек автомобил. При влизане в страната чиновници от РЗИ-Видин му издали наставление за слагане под карантина за период от 10 дни. На 10 септември 2021 година полицейски чиновници открили, че не спазил карантината, като посетил хранителен магазин в село Христо Даново. Осъден е на 3 месеца отнемане от независимост при първичен непоколебим режим и санкция от 10 000 лв.. Безработен мъж от монтанско село нарушава карантината си. Осъден е на три месеца условно отнемане от независимост с тригодишен изпитателен период и санкция от 10 000 лева Посоченият от него адрес е домът му в Крива бара. Два дни след прибирането му другари го търсят, с цел да закара бебе на доктор до прилежащия град Брусарци. Докато лекарите избавят детето, мъжът отива да зареди гориво. По пътя го стопира полицейски патрул и излиза наяве, че мъжът е нарушил карантината си.

Взимаме зелен кулоар с позволение от РЗИ

Болни, които са сложени под карантина, могат да вземат зелен кулоар за посещаване при доктор, в случай че положението им се утежни. За задачата обаче те би трябвало да се обадят в Регионалната здравна ревизия, с цел да предупредят, че им се постанова да изоставен адреса, на който са карантинирани. След това би трябвало да позвънят и в съответното Районно ръководство. По този метод те получават зелен кулоар и могат да изоставен дома си, с цел да потърсят здравна помощ. Когато се върнат, те още веднъж би трябвало да се обадят в районното. Това е единственият метод инфектираните да излязат от карантина, без да подлежат на наказване за нарушаването ѝ.

Тарикат поставя безплатен труд

Нарушител на карантината бе наказан от Районния съд в Хасково да поставя общественополезен труд. Тарикатът се върнал от Нидерландия, стоял два дни под карантина и на третия към този момент не издържал и отишъл в близко заведение да удари едно пиво. За негова зла орис обаче в този миг в заведението пристигнали инспектори от РЗИ и униформени от Министерство на вътрешните работи, с цел да ревизират за зелени документи. Така тарикатът бил заловен, че е в нарушаване на 10-дневната си карантина.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР