5-членен състав на Окръжен съд - Варна не уважи искането

...
5-членен състав на Окръжен съд - Варна не уважи искането
Коментари Харесай

Съдът не уважи искането на убиеца на двама пенсионери

5-членен състав на Окръжен съд - Варна не почете настояването за подмяна на наложеното наказване на Васил Дотков „ пожизнен затвор “ с „ отнемане от независимост “ за период от 30 година, което той изтърпява за убийството на двама пенсионери през ноември 2013 година

Това оповестиха от пресцентъра на съда.

През май 2016 година Варненският областен съд призна за отговорен Васил Дотков за това, че на 23 ноември 2013 година, във Варна, в изискванията на рисков рецидив, съзнателно умъртвил повече от едно лице – Николай К. и Елка П., в жилище на ул. „ Бузлуджа “. Съдът му наложи наказване „ пожизнен затвор “, което да изтърпи при специфичен режим в пандиза.

Мъжът е приет за отговорен и по второто обвиняване – лишаване на непознати движими движимости от владението и благосъстоятелност на Николай К. и брачната половинка му, без тяхно единодушие, с желание незаконно да ги присвои, като действието е осъществено в изискванията на рисков рецидив.

Отнетите три мобилни телефона били на обща стойност 110 лв.. Убитата Елка П. била фамилна другарка, гостуваща на възрастното семейство по време на убийството. Присъдата на ВОС е доказана и от двете по-горни инстанции – Варненски апелативен съд и Върховния касационен съд.

Към момента 55-годишният Васил Дотков е излежал в пандиза 4 година 6 месеца и 24 дни. Като съображение за уважаване на молбата на ограничения от независимост, отбраната му уточни двете малолетни деца, за които той би трябвало да се грижи и които не може да заплаща прехрана.

Предвид режима на изтърпяване на наказване, Дотков няма по какъв начин да работи и да получава приходи, с цел да заплаща отговорностите си, уточни юристът му.

От прокуратурата показаха, че не е изпълнена материална причина за подмяна на „ доживотния затвор “ с „ отнемане от независимост “, а точно наказаният да е изтърпял не по-малко от 20 година от наказването.

Пред Съда в своя отбрана Васил Дотков уточни, че е единственият висшист измежду наказаните на „ пожизнен затвор “ във Варненския затвор и е с най-ниската оценка на риска от рецидив

„ Имам две малолетни деца, за които съм наказан да заплащам прехрана, само че не ми е разрешено да работя и не мога да се грижа за тях “ поддържа настояването си той.

Васил Дотков е приключил Математическата гимназия във Варна и има висше икономическо обучение. Има 4 деца от два брака, като две от децата са малолетни. В поддръжка на настояването, юристът му добави, че в случай че „ доживотния затвор “ бъде сменен с „ отнемане от независимост “ за период от 30 година, поради възрастта му, той надали ще доживее да излезе на независимост, само че ще може да взе участие в публичния живот и да се грижи за децата си.

Варненски областен съд позволи за разглеждане настояването, само че го остави без почитание, защото одобри, че не е налице безспорната материално-правна причина за подмяна на наказването „ пожизнен затвор “ с „ отнемане от независимост “ – наказаният да е изтърпял най-малко 20г. от наказването. Поради това събитие, правосъдният състав не откри за належащо да прегледа показаните сложни оценки.

Определението на Окръжен съд – Варна може да бъде обжалвано и протестирано пред Апелативен съд – Варна.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР