5,9 на 1000 души население е осигуреността с легла за

...
5,9 на 1000 души население е осигуреността с легла за
Коментари Харесай

Министър Хинков утвърди методика за изработване на нова здравна карта

5,9 на 1000 души население е осигуреността с кревати за болнично лекуване, заложена в Методиката за разработване на здравната карта. Заповедта за одобряването ѝ бе издадена преди дни от министъра на опазването на здравето проф. Христо Хинков.

Методиката указва параметрите, съгласно които би трябвало да бъдат направени регионалните здравни карти, които пък от своя страна ще образуват дълго чаканата нова Национална здравна карта на България.

Според заложеното в Методиката, 5-7% от общия брой кревати би трябвало да се дефинират за интензивно лекуване, лечебните кревати следва да са сред 50% и 60%, педиатричните – от 10% до 15%, хирургичните – от 20% до 25%, акушеро-гинекологичните – 10 до 15% от общия брой.

При останалите групи кревати Методиката предлага следната конструкция: кревати за дълготрайна грижа – 13%, психиатрични кревати – 11%, физикална и рехабилитационна медицина – 10%.

В документа се показва, че при установяване на потребностите от болнични кревати се позволява до 10% стимулирано отклоняване от общите параметри, само че без общият брой на леглата в региона да образува по-висока осигуреност от 8,9 на 1000 души население.

В области, в които има разкрити по-висок % от междинния нужен брой кревати по избрани медицински действия, като да вземем за пример психиатрични, физикална и рехабилитационна медицина, кревати за лекуване на онкологични, белодробни, инфекциозни заболявания и други, както и кревати от III равнище на подготвеност, се позволява регионалната комисия, която изготвя съответната карта, да предложи по-голям брой кревати, като стимулира, че потенциалът може да бъде употребен на междуобластно и районно равнище, гласи още Методиката.

В нея са заложени и равнища на осигуреност с общопрактикуващи лекари, както и лекари по дентална медицина в извънболничната помощ, като посочените цифри са 66,6 на 100 000 души население за джипитата и 100 на 100 000 души население – за зъболекарите.

Според Методиката също по този начин броят на експертите по здравни грижи в извънболничната помощ би трябвало да е съгласуван с броя на лекарите, като заложеното съответствие е 1:1 за лекари и 1:0,1 за зъболекари.

Припомняме, още при започване на работата на сегашния екип в Министерство на здравеопазването министър Хинков анонсира желание да се замрази както отварянето на нови лечебни заведения, по този начин и разкриването на нови действия в актуалните до влизането в действие на нова Национална здравна карта.

След издаването на заповедта за одобряване на Методика, съгласно която ще бъдат направени новите регионални здравни карти, се чака работата по тях да стартира в къси периоди. Кога ще завърши и дали в границите на този кабинет страната ни ще разполага с нова здравна карта, следва да забележим.

С всички инструкции от Методиката можете да се запознаете.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР