5 623 дружества са декларирали данък за доходи от дивиденти

...
5 623 дружества са декларирали данък за доходи от дивиденти
Коментари Харесай

68,5 млн. лв. са обявени в НАП от фирми с високи касови наличности

5 623 сдружения са заявили налог за приходи от дивиденти след акция на Национална организация за приходите (НАП) и инспекции на компании, които са показали в годишните си финансови доклади високи касови наличия - над 100 000 лв. , оповестиха от приходната организация.

В средата на 2021 година Национална агенция за приходите е почнала всеобща акция за инспекции на касова наличност - сумите, регистрирани счетоводно като налични в касите на компаниите и по особено сдруженията, които са показали във финансовите си доклади високи стойности на наличните парични средства в брой.

Преди осъществяването на инспекциите, приходната организация е изпратила електронни писма на над 6400 компании, с които ги приканва непринудено да подхващат нужните дейности, с цел да бъдат изрядни данъкоплатци - да прегледат още веднъж счетоводните си ресурси и да създадат корекции в годишните си финансови доклади, ако не всички суми са фактически налични в касите им. 2511 от компаниите, получили напомнителните писма, са заявили малко над 19 милиона лв. изискуем налог за приходи от дивиденти.
 Национална агенция за приходите ревизира компании с високи материални ресурси в балансите им
Национална агенция за приходите ревизира компании с високи материални ресурси в балансите им

Данъчните инспектори ревизират наличностите на артикули и ги съпоставят със счетоводната документи

Данъчните инспектори са ревизирали 2116 сдружения, показали най-висока касова наличност. В резултат на инспекциите повече от половината от тези сдружения - 1193, са подали заявления, а заявеният от тях изискуем налог за приходи от дивиденти възлиза на съвсем 39 милиона лв. . Други 10 550 269 лева за приходи от дивиденти са декларирани след извършените от чиновници на Информационния център на Национална агенция за приходите над 4000 телефонни диалога. Много от сдруженията, позволили механически неточности, са се възползвали от предоставената им опция, като са коригирали сами данните и са подали счетоводните си доклади още веднъж.

30 юни е крайният период за обявление и заплащане на корпоративен налог, налога върху разноските, дивидентите и налога върху приходите на бюджетните предприятия. До през днешния ден 215 112 компании към този момент са оповестили приходите си пред Национална агенция за приходите.

Отчитайки позитивните резултати от извършената акция, приходната организация ще продължи и през 2022 година използването на партньорски метод към компаниите, показали във финансовите си доклади високи стойности на налични парични средства , давайки им опция в оставащите 15 дни непринудено да изпълнят отговорностите си към хазната.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР