5-6 000 места е недостигът в яслените групи в София.

...
5-6 000 места е недостигът в яслените групи в София.
Коментари Харесай

Тодор Чобанов с коментар за местата в детските градини и ясли в София

5-6 000 места е дефицитът в яслените групи в София. Там ще бъдат и напъните ни - да бъдат построени ясли. Това съобщи зам.-кметът на София Тодор Чобанов в ефира на Нова телевизия във връзка дефицита тук-там в детските градини и яслите. По думите му те нямат точна статистика за това какъв брой от малчуганите не са признати в общинските детски заведения.

Той бе безапелационен, че родителите не би трябвало да се тормозят за това дали ще се усили броя на децата в групите. "Ние се придържаме прецизно към нормативите. Правим всичко допустимо да се усъвършенстват битовите условия и да се назначава спомагателен личен състав ", акцентира още той.

"Не е правилно, че става дума за лотария при класиранията. Има ясни критерии. Обхванали сме по-голямата част от децата. Доближаваме се до най-развитите страни в Европа. Нашите старания са да построяваме нови детски заведение и да разширяваме потенциала на градините, с цел да могат да бъдат признати всички искащи. В развой на създаване са 145 обекта, капиталовата ни стратегия е на стойност 65 млн. лв. ", акцентира още Чобанов.

По думите му общината не може да насмогне на темпа на жилищното строителство. "Инвеститорите нямат ангажимент към това, което се случва към тях. Законът за устройство на територията е доста остарял и това основава проблеми. Там, където има опция да се построи детска градина - то тя ще бъде построена. Много дейни сме и непрекъснато предлагаме промени ", безапелационен е зам.-кметът на София.

На въпрос дали на 15 септември ще са наложително наличието в детските градини, Чобанов съобщи, че е наложително за 5-6 годишните, а в този момент тече промяна да е наложително от 4-годишните деца. За останалите е услуга и могат да отсъстват.

Тодор Чобанов съобщи, че за 4 и 5 -годишните при класирания ще бъде водещ адреса на детето.

Той разяснява блокадите с думите, че правата на индивида свършват там, където стартират правата на другите. Т.е. не е доста умно да се затруднява предвижването на софиянци, безапелационен е Чобанов.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР