5.3% е делът на потребление на незаконни цигари в България

...
5.3% е делът на потребление на незаконни цигари в България
Коментари Харесай

Борим успешно незаконната търговия с цигари ТАБЛИЦИ

5.3% е делът на ползване на противозаконни цигари в България през третото тримесечие на 2018 година съгласно обичайното проучване на празни опаковки от цигари у нас. Въпреки незначителното нарастване с 0.6% по отношение на предходното тримесечие, ниските равнища на контрабанда с цигари в страната остава като устойчива позитивна наклонност повече от година. Данните са от обичайното проучване на петте компании от „ Инициативата против противозаконната търговия “*, което мери равнището на противозаконна търговия с цигари посредством събиране и разбор на празни цигарени опаковки всяко тримесечие.

България остава с едно от най-ниските равнища на противозаконна търговия с цигари за третото тримесечие на 2018 година, като по-високи равнища за същото тримесечие са регистрирани в прилежащите Гърция и Румъния, както и във Франция, Германия, Полша, Италия и в някои от страните в Балтийския район. Устойчиво ниските равнища на противозаконна търговия у нас се удостоверяват и от формалните данни за растеж и рекордни равнища на бюджетните доходи от данък върху тютюневите произведения, както и растеж на легалния пазар. 2018 година бележи връх и във връзка с броя на разкритите противозаконни производства в страна от правоприлагащите органи.

Резултатите от проучването демонстрират, че част от марките цигари остават известни на незаконния пазар и са едни и същи. Наред с това, обаче, редовно се появяват и нови марки от вида така наречен „ illicit whites ” (брандове без аналог на легалния пазар и основани за противозаконна търговия), които излизат на пазара в цялата страна, ненадейно и бързо, заменяйки други предходни всеобщо предлагани разновидности. Някои от новопоявилите се са Wall Street, Regina, Mark1.

След като най-новите данни от изследването бяха предоставени на всички заинтригувани институции в страната, Премиерът Бойко Борисов съобщи: „ България продължава да бъде измежду страните в Европейския съюз с най-ниски равнища на противозаконна търговия с цигари. И през третото тримесечие на годината делът на контрабандата е сгънат до към 5%, което е устойчива позитивна наклонност към този момент повече от година. Данните приказват за действително свършената работа на всички служби, приходни организации и прокуратурата. Броят на разкритите противозаконни производства в страна също бележи връх през 2018 година Борбата с контрабандата с цигари остава непрекъснат ангажимент на държавното управление и по него ще бъдем безкомпромисни. “

По мотив регулярните резултати от проучването, фирмите от „ Инициативата против противозаконната търговия “ смятат, че напъните на държавните органи, ориентирани към битката с противозаконната търговия, дават резистентен резултат и би трябвало да останат приоритет на държавното управление, както до момента. България към този момент сполучливо ползва всички правила на Европейски Съюз и фирмите от самодейността молят да не се позволява въвеждането на крайни регулации в бранша, които биха основали опасности за стабилността и биха представлявали преграда в сполучливата битка с противозаконната търговия. Една от най-сложните регулации в бранша – огромната система за маркирането и следенето на продуктите в Европейски Съюз, занапред следва да бъде въведена. Поради това, съгласно фирмите, е нужно опазване на предвидимост и рационална регулаторна рамка, които са наложителни условия за непоклатимост и предвидимост на легалния пазар и приходите от данък, и предварителна защита против противозаконното ползване.

Компаниите от самодейността, също по този начин, приветстват и правят оценка като позитивни редица законодателни начинания и промени, които са в развой на въвеждане в България през 2019 година Те са свързани с самодейност на Главния прокурор за инкриминиране на производството и разпространяването на незаконни тютюневи произведения, както и свързани подготвителните дейности, като правене и държане на материали и механически уреди, предопределени за произвеждане на тютюневи произведения без плануваните в закона разрешения; основаването на указател на лицата, занимаващи се с импорт, произвеждане и продажба на машини и уреди за произвеждане на тютюневи изделия; унищожаване на цената от бандерола и слагането й на опаковката за понижаване на административната тежест при заявяване, печатане и отчитане на бандероли за законните тютюневи произведения за вътрешния пазар; въвеждането на по-строги законови наказания за нелегално произвеждане и запазване на акцизни артикули, включително и тютюневи произведения. Всички тези ограничения дават опция за отбрана на легалния бизнес и по-стриктно правоприлагане по отношение на незаконния пазар.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР