5,1 млрд. лв. са платени в чужбина с издадени в

...
5,1 млрд. лв. са платени в чужбина с издадени в
Коментари Харесай

Българите са платили 5 млрд. лв. с банкови карти зад граница за година

5,1 милиарда лева са платени в чужбина с издадени в България дебитни и кредитни карти през 2021 година, демонстрират данни на Българската национална банка. С български банкови карти са направени 55,3 млн. заплащания зад граница в границите на една година. Това значи, че междинният размер на осъществените заплащания с карта в чужбина е малко над 92 лева.

Общият брой на направените с български банкови карти заплащания през предходната година е 284,4 млн., като по този начин са изхарчени 17,8 милиарда лева, демонстрират данните на Българска народна банка. От тях 5,1 милиарда лева са изхарчени в чужбина. А в страната са направени 229,1 млн. заплащания с карти на обща стойност 12,7 милиарда лева.

Български кредитни и дебитни карти са употребявани 47,7 млн. пъти за онлайн заплащания през предходната година, като по този начин са изхарчени 4,1 милиарда лева Останалите 236,7 млн. заплащания с банкова карта са направени на физически ПОС терминални устройства в магазини, а общата стойност на тези заплащания е 13,7 милиарда лева.

В България са издадени 6,3 млн. дебитни и 1,3 млн. кредитни карти. Така общият размер на банковите карти е по-голям от популацията на страната.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР