5,1 млн. лв. е глобата за Националната агенция по приходите

...
5,1 млн. лв. е глобата за Националната агенция по приходите
Коментари Харесай

С 5,1 млн. лв. глобяват НАП за неопазените лични данни

5,1 млн. лева е санкцията за Националната организация по приходите (НАП), планувана поради теча на персонални данни на над 5 млн. българи. Информацията заяви пред bTV ръководителят на Комисията за отбрана на персоналните данни (КЗЛД) Венцислав Караджов.

От Национална агенция за приходите ще имат три дни за възражения след приемане на акта, посочи Караджов. По закон глобата можеше да доближи до 20 млн. лева

" Тази санкция е задоволителна като се регистрира виновното държание на админа. Санкцията е, с цел да не се повтаря това държание ", съобщи Венцислав Караджов.

Припомняме, откакто хакер осведоми медиите, че са изтекли личнитеданни на над 5 млн. българи от Националната организация по приходите (НАП), бе задържан 20-годишен компютърен експерт от частна компания, който по-късно бе освободен. По-късно ГДБОП влезе още веднъж във компанията, задържа и младия мъж, и комерсиалния шеф на компанията. Собственикът на тази компания - " Тад груп " - Иван Тодоров, бе задържан на летището при идването си в България от задгранична командировка.

Проверката от по кое време и по какъв начин са изтекли данните от Национална агенция за приходите стартира на 15 юли 2019 година

От компания ТАД груп обявиха, че наблюдават от близко обстановката.

За глобата от 1 млн. лева, която Комисията наложи на банка ДСК поради теч на персонални данни, Караджов сподели, че има непозволено разкрити и налични за трети лица персонални данни на общо 33 492 клиенти на банката в 23 270 кредитни досиета.

В тези досиета се съдържа информация и на свързани с клиентите трети лица - включително родственици, съпрузи, продавачи на парцели, наследници или гаранти.

В този случай не става въпрос за хакерска офанзива, а за кражба на хард диск. Банката занапред би трябвало да увадоми всички наранени клиенти, добави Венцислав Караджов.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР