49 затворници загинаха при бунт в затвор в югозападния колумбийски

...
49 затворници загинаха при бунт в затвор в югозападния колумбийски
Коментари Харесай

49 души загинаха при бунт в колумбийски затвор

49 пандизчии починаха при протест в затвор в югозападния колумбийски град Тулуа, заяви шефът на националната организация на пандизите в Колумбия военачалник Тито Кастелянос, съобщи Ройтерс. Това един от най-тежките случаи принуждение в пандизите в страната.
"Това е трагично и пагубно събитие ", съобщи Кастелянос пред локално радио. "Имало е обстановка, явно протест, пандизчиите запалили няколко от матраците и е зародил пожар, който за жалост е предизвикал гибелта на 49 от тях "
По време на случая са били ранени 30 души, а десетки са били евакуирани, сподели още Кастелянос.
В пандиза има общо 1267 души, а в частта, където е зародил пожарът - 180. В Колумбия, както и в доста от страните от Латинска Америка, пандизите са много претъпкани. Според публични данни пандизите в страната имат потенциала да поберат 81 000 пандизчии, само че сега в тях се обитават към 97 000.
Президентът Иван Дуке, който е на посещаване в Португалия, съобщи, че случаят ще бъде разследван.
"Ние съжаляваме за събитията в пандиза в Тулуа, Вайе дел Каука. Поддържам връзка с военачалник Тито Кастелянос и дадох инструкции за провеждането на следствия, които да ни разрешат изясним тази ужасна обстановка ", написа Дуке в "Туитър ".
Колумбия освободи част от пандизчиите по време на коронавирус пандемията, откакто към 25 от тях бяха убити по време на митингите против претъпканите килии и неприятните условия през 2020 година, напомни Ройтерс.
Насилието в пандизите "налага изцяло преосмисляне на затворническата политика в посока хуманизиране на пандиза и обезпечаване на достолепието на пандизчията ", съобщи в "Туитър " новоизбраният президент Густаво Петро, който встъпва в служба през август.
Стотица са починалите в пандизите в прилежащ Еквадор през последната година, като държавното управление там твърди, че насилието е обвързвано с конкуренция сред наркобанди, която то не е съумяло да потуши.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР