49-ото Народно събрание отново заработи след кратко прекъсване заради лятната

...
49-ото Народно събрание отново заработи след кратко прекъсване заради лятната
Коментари Харесай

Депутатите откриха новия политически сезон с предизборен тон и размяна на обвинения

49-ото Народно заседание още веднъж проработи след малко спиране поради лятната почивка на депутатите. Началото на есенната сесия на Народното събрание беше обещано с изявления на ръководителите на всяка от политическите групи, които минаха най-вече под формата на обвинявания към разнообразни политически фигури, в това число към ръководещите и президента Румен Радев.

Сесията беше открита тъкмо в 09:00 часа с осъществяване на националния и европейския химн. Представителите на " Възраждане " по традиция и напълно демонстрантивно останаха по местата си по време на осъществяването на " Одата на насладата ".

Още в първата декларация за деня, която беше изчетена от Десислава Атанасова от ГЕРБ, се чуха рецензии към постоянното държавно управление. Тя съобщи, че групата ѝ продължава да поддържа формирания благодарение на ГЕРБ кабинет, само че той би трябвало да се концентрира върху съответните цели, показани още преди неговото съставяне, като законите за Шенген, приемането на еврото и усвояването на средствата по Плана за възобновяване и резистентност.

" Ние поставихме тясно партийните си ползи на втори проект и това е единствената причина през днешния ден да има държавно управление. Това обаче не значи, че ще одобряваме всяко едно решение на държавното управление безрезервно ", съобщи Атанасова.

Тя посъветва сътрудниците си от " Продължаваме промяната-Демократична българия " за повече " примирение и невзискателност и по-малко надменност и възприятие на негрешимост ". ГЕРБ удостовери поддръжката си за конституционни промени и посочи, че ще следи ПП-ДБ да не " злоупотребява с власт ".

Декларацията на съпредседателя на ПП-ДБ Атанас Атанасов беше фокусирана точно върху измененията в Конституцията, които групировката желае да осъществя. Той прикани народните представители да се включат в процеса по разискването, с цел да могат да бъдат основани " нови условия, при които законът да бъде прилаган еднообразно по отношение на всички " и подчертава, че въпросът за промяната на националния празник от 3 март на 24 май не би трябвало да бъде основополагащ и би трябвало да носи обединяване вместо разделяне.

Атанасов предизвести, че есенната сесия на Народното събрание ще бъде " под егидата на локалните избори ".

" Местните избори ще доведат до изостряне на политическата борба, само че това не би трябвало да се отрази на качеството на законодателния развой ", сподели той.

Неговите рецензии бяха по-скоро по адрес на президента Румен Радев, като Атанасов посочи, че " най-важното решение ", което е било взето в предходната сесия на Народното събрание, е, че " се сътвори постоянна изпълнителна власт, с цел да бъде прекратена служебната, която продължи прекомерно дълго ".

Речите на водачите на " Възраждане " Костадин Костадинов и на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова минаха главно в остри нападки към ръководещото болшинство. И двамата загатнаха името на убития Алексей Петров и неговото присъединяване в диалозите за сформиране на държавно управление - които бяха доказани по-рано в петък от Бойко Борисов.

" Изобщо не ги движи европейското бъдеще на България или ползите на народа. Движат ви само персоналните, партийните, препирането и гарантирането, че няма да се носи отговорност на това, което правихте през годините обратно ", съобщи Нинова по адрес на ръководещите.

В същия дух се изрече и ръководителят на " ИТН " Тошко Йорданов, който разгласи образуваното болшинство в Народното събрание за " позорно ".

" По-отвратително ръководство можеше да има единствено в случай че след рухването на комунизма Българска комунистическа партия и Съюз на демократичните сили се бяха прегърнали ", съобщи той.

От Движение за права и свободи се въздържаха от толкоз остри рецензии и вместо това подчертаваха върху конституционните промени като един от най-важните въпроси пред Народното събрание сега.

" Промените в Конституцията ще са оценка на демокрацията в последните 34 години, както и на етническия модел ",заяви Мустафа Карадайъ.

Заседанието в петък продължава с блиц надзор на премиера Николай Денков и вицепремиера Мария Габриел.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР