49-годишен мъж е получил 60-годишна присъда от гръцки съд, по

...
49-годишен мъж е получил 60-годишна присъда от гръцки съд, по
Коментари Харесай

Българин получи 60-годишна присъда в Гърция, без някога да е бил там

49-годишен мъж е получил 60-годишна присъда от гръцки съд, по думите му, без да е стъпвал в Гърция. В момента излежава присъдата в старозагорски затвор. Че е наказан научава след издаването на европейска заповед за арест. Обвинението е в трафик на хора в Гърция. Венелин Тодоров и юристът му потвърждават, че той не е ходил в Гърция. По време на делото, той не е бил свикан, нито е имал бранител. Адвокатът на Венелин разяснява, че към този момент се следи наклонност в южната ни съседка при издаване на присъди, без да са спазени европейски условията за приканване.



Венелин е работил като таксиметров водач в Стара Загора. Той е с чисто правосъдно досие. В момента излежава присъда в Старозагорския затвор, откакто през 2020-та година получава европейска заповед за задържане. Той описа пред NOVA за случая си по телефона: ”Обвиняват ме в трафик на хора в Гърция. А аз изобщо не съм стъпвал във Гърция. Беше ми препоръчано през 2013-та да возя някакви хора в Гърция аз отхвърлих, дадох телефона на един мой прочут, който прави таксиметрова активност и му споделих че има клиент, който желае да закара някакви хора, но нито съм знаел за какви хора, нито нищо. Той се е свързал с него надлежно му е дал индивида някакъв ван и е превозил тези хора. Това е връзката с мен, че съм дал един телефонен номер изобщо не съм знаел защо става въпрос, само че не съм имал никакво присъединяване и не съм стъпвал в Гърция. Аз изобщо не съм напускал България. Нито сте провел трафик на хора? Нито съм провел по никакъв метод. Абсолютно нищо общо нямам с това”.

Към края на 2020-та година месец ноември в Стара Загора дойде европейска заповед за арест, с която се искаше Венелин Славов Тодоров да бъде предаден на република Гърция за изтърпяване на присъда от 60 години отнемане от независимост и 80 хиляди евро санкция. И се оказа, че той е бил задочно наказан, без да участва на правосъдното съвещание, без да упълномощи юрист, без по какъвто и да е метод да съумее да си отбрани правата, показва юрист Тихомир Василев.

Старозагорският областен съд отказал да съобщи Венелин в Гърция. Съобразявайки се с документите, изпратени от Гърция, понижават присъдата от 60 на 6 години затвор. Делото минава и през Апелативния съд в Пловдив.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР