49,6 милиона евро предоставя Европейската комисия за изграждането на интерконектора

...
49,6 милиона евро предоставя Европейската комисия за изграждането на интерконектора
Коментари Харесай

ЕС инвестира 49,6 милиона евро в газова връзка между България и Сърбия


49,6 милиона евро дава Европейската комисия за построяването на интерконектора сред газопреносните мрежи на България и Сърбия. Става въпрос за безплатна помощ от предприсъединителните фондове, която е за градежа на оборудването от сръбска страна, заяви пресслужбата на Европейска комисия.

Интерконекторът е част от листата на Европейски Съюз планове от общ интерес и е предпочитан в границите на Групата на високо ниво за енергийна съгласуваност в Централна и Югоизточна Европа(CESEC).

България и Сърбия подписаха в четвъртък взаимен ангажимент за диверсификация на енергийните източници в района на Западните Балкани, за понижаване енергийната взаимозависимост от един преобладаващ снабдител и за възстановяване енергийната сигурност.

Това стана в границите на Срещата на върха ЕС-Западни Балкани в София, като подписи под документа поставиха българският министър на енергетиката Теменужка Петкова и сръбския й сътрудник Александър Антич и в наличието на ръководителя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и министър-председателя на България Бойко Борисов.

Това ще бъде първият интерконектор сред газопреносните мрежи на двете страни. Връзката ще разреши транспорт сред 1 милиард и 1,8 милиарда кубически метра природен газ годишно в посока България – Сърбия, както и към 0,15 милиарда кубически метра от Сърбия към България.

Повече детайлности за плана можете да намерите на: https://ec.europa.eu/energy/sites/ener/files/documents/pci_6_10_en_2017.pdf

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР