480 предложения от граждани за ремонт на пътища в страната

...
480 предложения от граждани за ремонт на пътища в страната
Коментари Харесай

В АПИ са постъпили 480 предложения за ремонт на пътни участъци

480 оферти от жители за ремонт на пътища в страната са постъпили в Агенция „ Пътна инфраструктура “. Над 200 от сигналите са за сектори от републиканската пътна мрежа в неприятно положение. 

Почти 100 от предложенията се отнасят за общински пътища, чието поддържане не е в пълномощията на пътната организация. 

По-голямата част от предложенията на жителите са за пътни прави, планувани в квалифицирания план за ремонтна стратегия до 2025 г. 

Над 60 от тях са планувани за ремонт още през тази година. 

На работна среща с управлението на АПИ в средата на януари министърът на районното развиване и благоустройството Гроздан Караджов разгласи началото на 4-годишна стратегия за качествено усъвършенстване на положението на републиканската мрежа. 

Гражданите имаха опция да изпращат своите оферти и сигнали в 14-дневен период.

Разработваме трасе за магистрален път, който да свързва Велико Търново, посредством нов тунел през Стара планина при Прохода на Републиката, с автомагистралите " Тракия " и " Марица ". Готовият абстрактен план ще бъде показан в Министерството на районното развиване и благоустройството за разискване и прецизиране, след което - в Министерство на околната среда и водите за екологична оценка. Това заяви вицепремиерът и министър на районното развиване и благоустройството Гроздан Караджов, представен от пресцентъра на министерството, при присъединяване си в полемиката " Свързани Балкани ".

Министърът е начертал новите и към този момент започнатите стратегически инфраструктурни обекти, по които ще работи, с цел да има България същинска съгласуваност със прилежащите страни и с Европа.

Вицепремиерът е обяснил, че коридорът от Букурещ през България до Александруполис е значим приоритет освен за страната ни, само че е и стратегически план за Европейската комисия и по линия на НАТО. " Не единствено бихме могли да получим финансова помощ от Европейска комисия, само че ще предложа Европейската капиталова банка да организира процедурите по желание на реализатор. С включването на Европейска инвестиционна банка ще се ускорят периодите за осъществяване на стратегическите инфраструктурни обекти и ще се отстраняват опциите за корупция при провеждането на търгове ", е обяснил министърът на районното развиване.

Коридорът от Букурещ до Александруполис минава през Русе, Велико Търново, Автомагистрала " Хемус ", минава през Стара планина, пресича автомагистралите " Тракия " и " Марица " и доближава до гръцката граница при граничния пункт " Маказа ".

Следващият значим план, който ще усъвършенства пътуването в района, е автомагистрала " Черно море ". " В бъдеще тя би трябвало да свърже пристанище Констанца с магистралния път Варна-Бургас и оттова през Малко Търново до Истанбул. Тук би трябвало да се мисли за отклоняване сред Граничен контролно-пропусквателен пункт " Лесово " и Автомагистрала " Тракия ", тъй като от турска страна към този момент има магистрална съгласуваност. Разширява се тяхното Граничен контролно-пропусквателен пункт, което значи, че доста товари ще влязат от Турция, а сега България няма никаква подготвеност да ги посрещне. Причината е, че пътищата в региона са второкласни, в неприятно положение и не са ремонтирани от доста години ", е обяснил министър Караджов.

Регионалният министър е съобщил, че се работи по още няколко нови основни инфраструктурни плана - трасето от Гюешево до Дупница и връзка с автомагистрала " Струма ". Проектирането ще продължи с още два сектора - от Дупница към Самоков и Ихтиман, с цел да се реализира връзка с автомагистралите " Тракия " и " Хемус ". Като изключително значим в бъдеще се обрисува транспортен кулоар " Ориент - Източно Средиземноморие ", е споделил министър Караджов. Идеята е от Видин до Монтана да се построи автомагистрала, която да премине през тунел под прохода " Петрохан " до София и оттова по Автомагистрала " Струма " да се стига бързо до Солун, който е основно пристанище в Егейско море.

" Затова, в случай че България не построи бързо сектора от Видин до София, а Румъния - магистралното трасе на своята територия, двете страни могат елементарно да бъдат заобиколени и да изгубят доста в транспортно отношение ", е коментирал вицепремиерът.

Той е обрисувал и периодите за завършването на започнатите инфраструктурни обекти. Първи, през 2027 година, ще бъдат подготвени скоростният път Видин-Ботевград и Автомагистрала " Хемус ". До 2028 година се възнамерява да бъдат приключени трите подучастъка на автомагистралата " Русе-Велико Търново ". Приоритет е и завършването на Автомагистрала " Струма " и намиране на дефинитивно решение за трасето през Кресненското дефиле.

Приключването на последния стадий на обхода на Габрово, както и на Автомагистрала " Европа " до две години и половина и началото на строителството на Автомагистрала " Черно море " през идващите три години са измежду другите значими планове, по които сега Министерство на регионалното развитие работи.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР