480 депутати ще има България (макар и само на хартия)

...
480 депутати ще има България (макар и само на хартия)
Коментари Харесай

Двойни депутати за 10 дни: Ще им скочат ли заплатите до 10 хил. лева?

480 депутати ще има България (макар и единствено на хартия) в продължение на десетина дни през юни.

До това води смяната в конституцията, съгласно която 49-ото национално заседание ще остане настоящо и по време на служебното държавно управление и провеждането на изборите. Пълномощията му се приключват с полагането на клетвата на депутатите в новото 50-о Народно събрание. А това нормално се случва в границите на 10-ина дни до 2 седмици от деня на изборите, откакто ЦИК разгласи имената на определените народни представители.

Вярно, че част от имената на избраниците ще са едни и същи, само че това не трансформира обстоятелството, че те ще се водят депутати в разнообразни мандати.

Този проблем поражда още един въпрос - откакто са депутати в два разнообразни Народното събрание, въпросните лица дали ще вземат двойни надници за тези десетина дни?

“Има един интервал на застъпване, който от бюджетна позиция значи, че за няколко седмици ще се плащат заплати не на 240, а на 480 народни представители ", изясни пред “24 часа " конституционалистът доцент Борислав Цеков. Причината е, че заплатите на новите депутати се пресмятат от датата на изборите.

В момента главната депутатска заплата е 5616 лв.. Тя се преизчислява на всяко тримесечие и е равна на три междинни работни заплати в публичния бранш за предходното тримесечие. Към базата обаче има доста надбавки - проценти за присъединяване в комисии, шефски постове, докторски и научни трофеи плюс добавките за стаж. Така парите на депутата скачат до близо 10 хиляди лв..

Така жестоко на месец един парламент коства 2,4 млн. лева За 10 дни сумата ще е 1/3 от тази - или към 800 хиляди.

А в случай че се умножи по две, 1,6 млн. лева. би коствало на данъкоплатеца “засичането " на двата Народното събрание след изборите, в случай че не се приложи друга финансова скица.

И още един казус се задава за този избор, изключително в случай че е 2 в 1. Възможно е да има повтаряне на имената в листите - да има по едно и също време претенденти и за български депутати, и за европейски. Според адвокати няма възбрана да са в по две листи, тъй като това са два разнообразни типа избори.

В сходен казус със сигурност ще изпаднат в ПП-ДБ, тъй като за евролистата към този момент са номинирани част от актуалните депутати - Никола Минчев, който ще е и лидер, Христо Петров - Ицо Хазарта, Даниел Лорер, Деница Симеонова, Настимир Ананиев, Искрен Митев, Калина Константинова, Йордан Терзийски. Дали някой от тях ще се откаже от Брюксел, с цел да води акцията си за родния парламент, ще стане ясно на конгреса през уикенда, който би трябвало да утвърди имената.

Подобен проблем ще има и в Българска социалистическа партия, където за лидер на евролистата се спряга зам.-шефът на Народно събрание и на партията Кристиан Вигенин, а в листата се чака да е и името на Драгомир Стойнев. И двамата сега са депутати, а в Народното събрание влязоха като водачи на листи.

Каква акция ще водят те в този момент, какви ще са посланията им към хората - насочена към Брюксел или към нашите си проблеми, питат се техни сътрудници. Интересен е и фактът, че в случай че вземат участие в две листи, те ще получат два различни номера за преференции, което също ще сътвори комплициране в пропагандата.

Всъщност при избор 2 в 1 всяка партия ще пропагандира с по два номера, тъй като за бюлетината за всеки от изборите се тегли обособен чоп.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР