48-ото Народно събрание най-накрая се сдоби с председател: с гласовете

...
48-ото Народно събрание най-накрая се сдоби с председател: с гласовете
Коментари Харесай

Първото заседание на 48-ото Народно събрание продължи три дни

48-ото Народно заседание най-сетне се снабди с ръководител: с гласовете на ГЕРБ-СДС, Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия и „ Български напредък “, с болшинство от 139 гласа поддръжка, най-възрастният народен представител - Вежди Рашидов, стана ръководител на Народното събрание. 73 депутати се оповестиха „ срещу “ – от „ Продължаваме промяната “ и от „ Демократична България “, а от „ Възраждане “ се „ въздържаха “, съобщи кореспондент на БГНЕС.

След гласоподаване на процедурните правила за избора на ръководител, които бяха признати с 235 гласа „ за “, нито един „ срещу “ и нито един „ въздържал се “, първо Петър Петров от „ Възраждане “ разгласи, че от партията още веднъж издигат кандидатурата на Цвета Рангелова за ръководител на Народното събрание. След това обаче водачът на левицата Корнелия Нинова разгласи от парламентарната естрада, че четирите политически обединения – ГЕРБ, Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия и „ Български напредък “ са постигнали консенсус на Председателския съвет, който я е упълномощил и да направи номинация от тяхно име за Вежди Рашидов, като се придържат към тезата, че ръководител на Народното събрание следва да бъде най-възрастният измежду народните представители. Така Българска социалистическа партия се оказа ябълката на раздора и още веднъж върна на дневен ред грубия звук и обиди измежду депутатите.

След оповестяването на номинацията, Асен Василев изиска 15-минутна отмора, по време на която да обсъдят с парламентарната си група обстановката, тъй като поддръжката от страна на Българска социалистическа партия не е била предстояща, което още веднъж скара депутатите и накара Мустафа Карадайъ от Движение за права и свободи да съобщи, че „ очевидно някои народни представители не желаят да има Народно събрание “, както и че те считат, че са единствените носители на истината и на правото, само че изборите са посочили, че народът не мисли като тях. Карадайъ изясни, че е открит излаз от патовата обстановка, в която се намираше Народното събрание в продължение на три дни, само че тя не се харесва на Политическа партия, които още се държат като в предизборна акция и акцентира, че всички на 19 октомври се заклеха, че ще съблюдават Конституцията и ще работят в името на народа.

Според Десислава Атанасова от ГЕРБ това искане на Василев са процедурни хватки и номера за блокиране процеса за избор на ръководител и че единствен Рашидов е съумял да сплоти по някакъв метод през вчерашния ден българския парламент. Тя изиска да се премине към балотаж сред Рашидов и Рангелова. Според нея не би следвало някой в зала да е сюрпризиран от общата номинация, защото тя е била оповестена още на Председателския съвет, на който са участвали и Кирил Петков, и Никола Минчев, и Андрей Гюров, както и че следвало присъстващите да оповестят на парламентарните си групи за това решение. Георги Свиленски от Българска социалистическа партия също съобщи, че още на Председателския съвет Политическа партия са разбрали за постигнатия консенсус.

Асен Василев сподели от парламентарната естрада, обръщайки се към председателстващия Вежди Рашидов, че през вчерашния ден е бил един от народните представители, които станаха на крайници и го приветстваха откакто отхвърли да бъде ръководител на Народно събрание. Василев, както и по-рано през днешния ден, изясни, че в този развой Политическа партия беше и продължава да бъде градивна съпротива и акцентира политическата отпадналост на първата мощ да избере болшинство за ръководител – след три несполучливи опита ГЕРБ също отдръпна своята номинация, след 4 – 5 несполучливи опита и Българска социалистическа партия го отдръпна своята номинация. Василев се обърна към Рашидов и го попита дали желае да управлява Народното събрание или прави акт да позволи политическата рецесия, а по-късно съобщи, че в случай че новосформираното болшинство се опасява от 15 минути отмора, по какъв начин ще ръководи страната.

Рашидов от своя страна посочи, че би трябвало да постави на кантар кое е по-важно – неговата персона или българското общество.

Христо Иванов от „ Демократична България “ също изрази позиция, като съобщи, че от обединението са създали всичко допустимо, с цел да бъде реализирано някакво единодушие сред политическите обединения, като предложиха ротация за ръководител на ГЕРБ и Политическа партия, както и че са били подготвени да предложат и собствен претендент, само че и двете оферти, които направиха, не бяха подкрепени. По думите му това болшинство доста бързо излезе от положителния звук и съгласно него то се оформя в освен това с изключение на в избора за ръководител.

В последна сметка народните представители гласоподаваха и 48-ото Народно събрание се снабди след голям брой несполучливи опити с ръководител. „ Имам честа да бъда определен за ръководител на това Народно заседание “, сподели Вежди Рашидов, който преди този момент прикани всички да гласоподават по съвест. Председателят на Народното събрание съобщи, че ще жертва останалите му години в името на българския народ и за никой различен и още веднъж прикани народните представители да бъдат до хората, да се стремят към разсъдък и да понижат егото си, а партиите не да се сатанизират една друга.

Решението, което реализираха част парламентарно показаните обединения, не се хареса на градивната съпротива. Асен Василев изрази несъгласието на Политическа партия и назова протичащото се в Народното събрание „ позор “ и дефинира като фасада, прикриваща невъзможността да си реализира единодушие, изборът за ръководител на Народно събрание. Йордан Цонев отвърна Василев, че това не е фасада и акцентира качествата на Вежди Рашидов.

В парламентарните коридори след избора Костадин Костадинов сложи различен акцент от гласуването в зала: Безспорно " Български напредък " добродушно и безшумно полегна в ложето на партиите от статуквото, сподели водачът на " Възраждане ".

Няколко минути след избора на Рашидов, посредством Facebook профила си реакция направи водачът на ГЕРБ Бойко Борисов. " Разумът надви! Пръв измежду равни ", написа той.

Корнелия Нинова разяснява пред медиите, че днешното болшинство е било наложително, а позицията на Българска социалистическа партия остава непроменена: " Правителство с мандат на ГЕРБ, с мандат на Движение за права и свободи или с мандат на „ Възраждане ” няма да подкрепим ", сподели тя.

Днес Народното събрание утвърди процедурните правила, по които ще работи. Избрани бяха секретари - по двама от всяка парламентарна група.

С безусловно болшинство от 234 гласа, без полемика и с накуп гласоподаване бяха определени и заместник-председателите. До ръководителя Вежди Рашидов седнаха заместник-председателите: Росен Желязков от ГЕРБ, Никола Минчев от Политическа партия, Йордан Цонев от Движение за права и свободи, Цончо Ганев от " Възраждане ", Кристиан Вигенин от Българска социалистическа партия, Атанас Атанасов от Демократична България, Надежда Самарджиева от " Български напредък ".

Преди това Никола Минчев, Кристиан Вигенин и Йордан Цонев бяха претенденти за ръководители на Народното събрание и в предходните два дни всеки един от тях стига до балотаж при многото безрезултатни гласувания.

Минути преди 16 часа, Вежди Рашидов разгласи завършек на първото пленарно съвещание на 48-ото Народно съвещание след три дни и удари парламентарният звънец. До вторник, 25 октомври, когато ще се организира изключително съвещание на Народното събрание. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР