48,3 от учителите в страната са ваксинирани. През последните седмици

...
48,3 от учителите в страната са ваксинирани. През последните седмици
Коментари Харесай

Денков: 48,3% от учителите в страната са ваксинирани


48,3 от учителите в страната са имунизирани. През последните седмици няма значителен прогрес. 9,23% от възпитаници в гимназиален стадий също са имунизирани. Преболедувалите възпитаници в гимназиален стадий са близо 8%.

Това съобщи в студиото на „ Лице в лице “ просветителният министър акад. Николай Денков.

Той добави, че приблизително за страната има 5,18% учители, диагностицирани с COVID-19, като най-вече са в област Благоевград, където са 9,78%, а минимум са в област Търговище – 1,56%. 1,98% от учениците в страната също са с COVID-19, като най-вече са в област София-град 3,5%, а минимум са в област Кърджали - 0,3%.

„ Много е друго в обособените области. Затова решенията на национално равнище сега не са подобаващи и търсим решения на равнище области и общини. Здравните управляващи вземат решение каква част от учениците би трябвало да излязат от учебните заведения, а това, което ние решаваме дали те ще учат или няма да учат онлайн. От наша позиция е добре да останат 1. до 4. клас, колкото е допустимо по-дълго в учебно заведение. Препоръчвам 7., 10. и 12. клас да останат по-дълго, тъй като имат изпити “, добави Денков.

Казусът с Национален институт по метеорология и хидрология

По-рано през днешния ден учени от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) изпратиха отворено писмо до премиера Кирил Петков, в което питат за какво Национален институт по метеорология и хидрология се трансферира от Министерство на образованието към Министерство на околната среда и водите с плана на Закона за държавния бюджет за 2022 година

От института питат за какво са подхваща това пренасяне „ макар трите извънредно сполучливи за Института години след излизането му от състава на Българска академия на науките и прекосяването му към МОН “. От Национален институт по метеорология и хидрология декларират, че с отпадането на правото на делегиран бюджет и образуване на временен излишък за Национален институт по метеорология и хидрология в Закона за държавния бюджет за 2022 година им се лишава опцията за присъединяване в интернационалните и национални научни планове и стратегии, както и да получават средства по тях.

„ МОН няма нито един институт, този (б.р. НИМХ) се появи преди три години. По закона за поощряване на научните проучвания МОН се занимава с това да сътвори политиките и да провежда тяхното осъществяване. Нямаме задължения да имаме съответни институти под нашата шапка. Всички институти у нас са или към Българска академия на науките, или към Селскостопанска академия, или към висшите учебни заведения. Имаме институти към разнообразни други министерства – примерно Институтът по заразни и паразитни заболявания е към Министерство на здравеопазването, Институтът по защитата е към Министерство на защитата. Нашата роля е да бъдем еднообразно отдалечени и еднообразно обективни към всички институти в България. По никакъв метод не съм желал да се трансформира статута, по който се финансира Национален институт по метеорология и хидрология “, изясни просветителният министър.

Денков добави, че преместването е инициирано от служебния министър на околната среда и водите Асен Личев с писмо от 16 юли 2021 година

Вижте повече във видеото.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР