471-а са жертвите на трагедията в болницата Ахли Араб в

...
471-а са жертвите на трагедията в болницата Ахли Араб в
Коментари Харесай

Израел публикува запис за атаката срещу болницата в Газа, взаимните обвинения продължават

471-а са жертвите на нещастието в болничното заведение " Ахли Араб " в Газа. Това сочат последните данни на здравните управляващи в Ивицата Газа. Очаква се да бъдат открити оживели под руините. Израел популяризира аудиозапис, за който твърди, че е от прихванат телефонен диалог сред деятели на Хамас, които признават, че ракетата поразила болничното заведение, е изстреляна от " Ислямски джихад " - радикална формация, която се бори за заличаването на Израел и е приета за терористична от Европейския съюз и Съединените щати.Палестинците настояват, че Израел е виновен за нещастието.
През целия ден жителите на Газа търсеха починали измежду отломките. Редица от обгорели коли стоят край това, което е било болница. По земята са пръснати одеала, чанти, облекла. Вътре в болничните стаи още личат следите от невъобразимата суматоха.

През нощта докторите в болничното заведение са правили интервенции на пода, постоянно без упойка - в обезверен опит да спасят ранените при детонацията.

" Тъкмо бях завършил с интервенция и внезапно чухме мощна детонация. Хората започнаха да крещят и да ни викат да ги спасим. Беше потрес за всички. Болницата беше цялостна с мъртви хора, ранени. Хората пищяха и плачеха. Опитахме се да окажем първа помощ, само че не можехме да се оправим. Много хора станаха мъченици. Загинаха в ръцете ни ", споделя доктор Фадл Наем - началник на бранш " Ортопедия " към болничното заведение " Ахли Араб ".

350 от ранените са откарани незабавно с коли за спешна помощ до главната болница в град Газа Ал - Шифа. Хората споделят, че за първи път виждат такава детонация.

" Усетихме, че гори пожар, върху нас започнаха да падат предмети. Започнахме да се търсим един различен и внезапно и токът спря, не можехме да виждаме....Не знам по какъв начин да ви го опиша...Не знам по какъв начин ще успеем да се оправим с това ", споделя през сълзи Фатима Саед, гражданин на Газа.

" Това е невиждано кръвопролитие в историята на палестинската опозиция ", счита Махмуд - гражданин на Газа.

Близки на починалите се събраха първо, с цел да разпознават жертвите, а по-късно и да ги погребат.

Израелската войска разгласява аудиозапис, на който твърди, че е записан прихванат телефонен диалог сред двама функционери на Хамас, които разискват каква е ролята на групировката ислямски джихад.

Ето наличието на записа, оповестен от израелските управляващи:

- Ракетата е от нас?
- Така наподобява!
- Както и да е, да, изстреляна е от гробището зад болничното заведение.

- Какво?!

- Изстреляли са я от гробището зад болничното заведение. Не доближава задачата и пада върху тях.

Властите в Тел Авив настояват, че в региона не е имало интервенция на израелската войска.

“Първо в хода на следствието беше открито, че в региона не е имало интервенция на израелската войска, нито по въздух, нито по суша, нито по вода. Второ, установихме траекторията на ракетите - от кое място са изстреляни, какъв е пътят им и къде е трябвало да поразят. Траекторията на всички ракети е към болничното заведение " Ахли Араб ", съобщи подполковник Петер Лернер - представител на Израелската войска.

Протести пламнаха на Западния бряг - в Рамала и в Наблус, а гневът на хората е ориентиран към Съединените щати.

" Какво идва тук Байдън? Идва да потупа по рамото евреите и да ги насърчи да избиват още палестинци ", пита Махмуд Астал - гражданин на Хан Юнис.

Президентът на Палестинската автономност Махмуд Абас разгласи тридневен печал, а водачът на политическото крило на Хамас прикани международното безмълвие да спре и всеобщото ликвидиране да бъде наказано.

" Американците да поемат отговорност, че са дали безгранично прикритие на врага да прави сходни кланета, военни закононарушения и геноцид. Тези, които дават поддръжка на Израел в Съвета за сигурност и отхвърлят да осъдят окупацията и експанзията ", съобщи Исмаил Хание - водач на " Хамас ".

И денем ракети летяха от Газа към израелските територии, не секнаха и израелските бомбардировки и над линията през целия ден се извиваха гъсти облаци пушек.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР