470 жалби са постъпили в периода от 22 декември до

...
470 жалби са постъпили в периода от 22 декември до
Коментари Харесай

470 жалби в КЗП заради покупки по празниците

470 тъжби са постъпили в интервала от 22 декември до 1 януари в това число в Комисията за отбрана на потребителите. Това сподели ръководителят на Комисията Димитър Маргаритов пред NOVA.
„ Това значи, че хората са имали поради нашата институция, когато са срещнали някакви усложнения по отношение на извършването на покупки. Второ – на фона на много дейното наличие на потребителите на пазара и осъществяването на покупко-продажби, най-вероятно за стотици милиони левове, в тези дни, броят на сигналите не приказва за това, че пазарът ни е цялостен с нарушавания и че надали не всеки втори-трети-пети консуматор е изпитал някакво затруднение”, изясни Маргаритов.
Около празниците се следи нарастване на сигналите към КЗП с към 10-15% по отношение на естествената динамичност. Най-често сигналите са за неадектвани ограничения от страна на търговците при претенция на артикули и проблеми с доставките.
По мотив на забавянето на доставки Маргаритов изясни, че претенцията на потребителя е към търговеца, без значение, че виновността за забавената доставка може да е на куриера.
„ В съответния електронен магазин този търговец е поел уговорката за доставка на стоката в избран период. Този период не може да бъде повече от 30 дни, само че по избор на търговеца може да бъде понижен единствено че тогава той е задължен да съблюдава този ангажимент. Ако това не се случи, това е нарушаване. Претенцията обаче би трябвало да е адресирана към търговеца, с цел да може след нашата интервенция да забележим, че на този уебсайт е бил разгласен период за доставка, поръчката е направена еди-кога си, а стоката не е получена навреме”, изясни ръководителят на Комисия за защита на конкуренцията.
Никола Илчев, началник на академия за електронна търговия, изясни, че се следи растеж в онлайн продажбите по празниците.
„ Потребителите избират да закупят артикули, планувани за дарове, точно от онлайн платформи. Наблюдава се и повишение на онлайн културата на потребителя и хората закупуват подаръците си по-рано, защото знаят за съществуващите проблеми с доставките”, изясни той.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР