47-ото Народно събрание изслуша служебния министър на културата проф. Велислав

...
47-ото Народно събрание изслуша служебния министър на културата проф. Велислав
Коментари Харесай

Голям скандал в парламента по време на изслушването на Велислав Минеков

47-ото Народно заседание изслуша служебния министър на културата проф. Велислав Минеков по проблема с вестник " Труд ".

Пред депутатите той посочи, че министерството на културата няма никакво отношение с вестник " Труд “ или каквато и да е друга медия, а с компанията " Южен кръст “. Съдът към този момент един път е отхвърлил настояването на " Южен кръст " за прекъсване на производството против компанията, следва да се произнесе дефинитивно през февруари. Междувременно обаче постройката е нужна на Института за недвижимо културно завещание, тъй като следва смяна и увеличение на персоналния състав на ведомството, предава Българска национална телевизия.

Велислав Минеков посочи, че постройката, в която се обитава в. " Труд ", е наета от " Южен кръст " за 5,50 лева на квадратен метър - цена, която е доста по-ниска от междинната в региона. Отдаването чартърен е станало след социална поръчка по време на мандата на Вежди Рашидов като министър на културата. Оттам нататък всички министри на културата са претендирали погасяване на отговорности, свързани със постройката, само че не са реализирали триумф

В началото на чуването Любен Дилов-син от ПГ на ГЕРБ-СДС назова дейностите на Минеков във връзка с разногласието с в. " Труд " - " когнитивен дисонанс " - разминаване на реалност и визия за себе си. Дилов попита служебния министър на културата с какво решение на кой правосъден орган е решил да затвори най-стария вестник у нас и може ли да покажете фактура за неплатени сметки? Поиска още Минеков за обясни ролята на Светослав Трайков в екипа си.

Преди да отговори всъщност на депутатските въпроси Минеков употребява встъпителната си тирада, с цел да попита за какво при предходни противоречиви обстановки и решения, касаещи прекъсването на работа на медии или уволняване на публицисти, не е провеждано изключително съвещание на Народното събрание.

Липсата на отговори всъщност в първото изявление от трибуната на Велислав Минеков провокира скандал в пленарната зала.

От ГЕРБ желаеха ръководителят на Народното събрание да в профил Минеков от съвещанието, а от Движение за права и свободи обявиха, че няма да задават въпроси към него поради неуважението, което демонстрира към народните представители.

Александър Симов от Българска социалистическа партия възкликна, че е доживял да види ГЕРБ да се загрижи за свободата на словото у нас. Той подсети, че страната ни заема 112-о място по този индикатор.

От парламентарната естрада Тошко Йорданов от " ИТН " също съобщи, че ГЕРБ носят отговорност за проблемите със свободата на словото у нас.

От " Продължаваме промяната " попитаха служебният министър на културата дали има и други здания на министерството на културата, чието прилагане ощетява страната. Минеков отговори позитивно и уточни изпълзването на два етажа от административната постройка на НДК от една от партиите.

На края на чуването Тома Биков от ГЕРБ прикани Министерство на културата да се разправи с всичките си длъжници по същия метод, по който подходи със постройката, която употребява в. " Труд ". Изтъкна, че ГЕРБ употребява гратис два етажа от постройката на НДК изцяло законно.

От " Демократична България " акцентираха, че чуването на Велислав Минеков не касае свободата на словото у нас, а ръководството на постройките на министерството на културата и приканиха Минеков да каже какви са съответните отговорности на " Южен кръст ". По данни на Минеков единствено от 2015 до 2018 година има неплатени консумативи за над 133 000 лв..
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР