47% от варненци живеят при шум, който надвишава допустимите граници

...
47% от варненци живеят при шум, който надвишава допустимите граници
Коментари Харесай

Официално: Почти половината жители на Варна са изложени на по-силен шум от допустимото

47% от варненци живеят при звук, който надвишава допустимите граници за европейските градове. Това демонстрира новата шумова карта на морския град, която беше разисквана от краткотрайната комисия по запазване и възпроизводство на околната среда към общинския съвет.

Изготвеният от експерти документ демонстрира също, че учебните заведения, лечебните заведения, детските и обществени заведения, както и научно-изследователските центрове, където по принцип се изисква да е по-тихо, са от ден на ден изложени на наднормени децибели. В 79% от тези специфични здания шумът е над нормата.

Екипът, изготвил картата, е разкрил и позитивни трендове, като да вземем за пример понижение на регионите с рисков за здравето звук. На основата на проучването, за идващите пет години ще се изготви проект за деяние, който ще е подготвен следващата година.

За страдание, картата на шумовото замърсяване не регистрира разликите според от сезона, които за Варна са прекомерно значими. Както и в другите европейски градове обаче и за българската морска столица е ясно кой е най-сериозният извършител на рисковия звук – автомобилния трафик.

Съветници регистрираха, че единствено след месеци новата карта ще има потребност от актуализация, поради въвеждането в употреба на нови пътни обекти. Представителите на ГЕРБ подчертаха, че реконструкцията на бул. „ Левски “ ще понижи шума към него. Специалистите се въздържаха да вършат съответни заключения по този въпрос, само че се съгласиха, че смяна на общата картина ще има.

 

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР