47-ият парламент формира 24 комисии, в които ще се обсъждат

...
47-ият парламент формира 24 комисии, в които ще се обсъждат
Коментари Харесай

Парламентът учреди комисиите, но не даде председателски постове на ГЕРБ и ДПС

47-ият парламент образува 24 комисии, в които ще се разискват и допълват законопроектите, гласувани в пленарна зала. Процедурата лиши близо шест часа и беше придружена от остри пререкания и чести спирания.

Една от аргументите за пререканията беше обвързвана с обстоятелството, че председателските места в комисиите бяха разпределени единствено сред четирите партии, които са част от ръководството – „ Продължаваме промяната “, Българска социалистическа партия, „ ИТН “ и „ Демократична България “. Това се случи, откакто ГЕРБ, Движение за права и свободи и „ Възраждане “ отхвърлиха местата, откакто беше препоръчано единствено по едно за всяка от парламентарните им групи.

Сблъсък имаше и сред съдружните сътрудници поради номинацията на Атанас Атанасов за ръководител на комисията по вътрешна сигурност и публичен ред. Срещу това възражения имаше от „ ИТН “.
Къде отидоха обособените комисии и кой ги оглави
Най-голямата парламентарна група в Народното събрание – тази на „ Продължаваме промяната “ получи председателски постове в общо осем от всички 24 комисии. Начело на комисията по конституционни и правни въпроси застана юристът Милен Матеев , чиято биография демонстрира, че е бил нотариус от Дряново. Комисията по енергетика ще бъде управлявана от Радослав Рибарски , който е отпред и на краткотрайната комисия за цената на тока.

Комисията районна политика ще бъде управлявана от Настимир Ананиев , тази по външна политика от Венцислава Любенова , Искрен Любенов ще бъде отпред на тази по труд и обществена политика.

Председател на комисията по опазване на здравето ще бъде доктор Антон Тонев , а предприемачът Михаил Камбарев ще управлява тази за противопоставяне на корупцията. Последното председателско място на „ Продължаваме промяната “ е в комисията по туризъм и то ще бъде заето от Илин Димитров .

Председателските постове за Българска социалистическа партия ще бъдат шест. В комисията по въпросите на Европейски Съюз ще ръководи Драгомир Стойнев , в тази по защита Атанас Зафиров . Ирена Атанасова оглавява комисията по обучение и просвета, а тази по въпросите за децата, младежта и спорта ще води Иван Ченчев . Ръководният пост в комисията по околна среда и води отива при Манол Генов , отпред на транспортната застава Борислав Гуцанов .

Парламентарната група на „ ИТН “ също ще управлява шест комисии. Финансистът Любомир Каримански застана отпред на комисията по бюджет и финанси, а Пламен Арбовски на тази по земеделие. Комисията по електронно ръководство и осведомителни технологии ще бъде ръководена от Кирил Симеонов, а комисия за директното присъединяване на жителите и взаимоотношението с гражданското общество оглави Станислав Балабанов , кореспондент в телевизия 7/8. Имунологът Андрей Чорбанов е ръководител на комисията по правата на индивида, вероизповеданията и жалбите на жителите, а сценаристът и зам.-председател на „ ИТН “ Т ошко Йорданов оглави комисията по просвета и медии.

За „ Демократична България “ бяха отредени три председателски места в комисии. Комисията по икономическа политика и нововъведения ще бъде ръководена от Мартин Димитров , тази по вътрешна сигурност и публичен ред от ген. Атанас Атанасов , а Антоанета Цонева управлява комисията по политики за българите отвън страната.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР