47-годишният майор Валентин Димитров Терзиев е пилотът, който изчезна при

...
47-годишният майор Валентин Димитров Терзиев е пилотът, който изчезна при
Коментари Харесай

Майор Валентин Терзиев е изчезналият пилот от падналия МиГ-29

47-годишният майор Валентин Димитров Терзиев е водачът, който изчезна при рухване на изтребител МиГ-29 в Черно море по време на учението " Шабла 2021 ". Той е от 3-а авиационна база " Граф Игнатиево " на служба шеф на щаб на ескадрила, оповестиха от Министерство на защитата.

Военноморските сили организират интервенцията по търсене и избавяне на водача с кораби и вертолети в морето край Шабла. В нея вземат участие два вертолета „ Пантер “ от авиобаза „ Чайка “, две корвети – „ Решителни “ и „ Бодри “, минен ловджия „ Цибър “, водолазен катер „ Никола Фурнаджиев “ и катер на Главна дирекция „ Гранична полиция “.

Военнослужещите от състава на Флотилия бойни и спомагателни кораби правят издирвателната интервенция в морски води на 11 км изток-югоизток от Шабла.

Майор Терзиев е приключил Висшето военновъздушно учебно заведение " Георги Бенковски " през 1998 година с пролетени над 700 часа. Летял на самолети Pilatus PC-9M, L-29, L-39ZA, МиГ-21 и на МиГ-29.

На парада по случай Деня на храбростта и празник на Българската войска - 6 май - майор Терзиев е във втората кабина на изтребителя МиГ-29УБ - лидер на групата от самолети от състава на авиобаза Граф Игнатиево, които прелетяха в военен ред " Клин " със скорост 600 км/ч на височина 600 метра над храм-паметника " Александър Невски ".

Преди две години по време на празничния летателен ден в авиобаза " Граф Игнатиево ", майор Терзиев описа пред " България он Ер ", че ръководството на изтребителя МиГ-29 е извънредно комплицирано, а работата си усеща като дълг към Родината .

" Наистина е мъчно и водачът би трябвало да даде всичко от себе си, с цел да се оправи с всички провокации ", показа тогава водачът.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР