47.1% от запитаните предпочитат смесено гласуване с машини и хартиени

...
47.1% от запитаните предпочитат смесено гласуване с машини и хартиени
Коментари Харесай

Алфа рисърч: 48.6% от българите предпочитат да гласуват само с машини

47.1% от запитаните избират смесено гласоподаване с машини и хартиени бюлетини

48.6% от българите биха предпочели да гласоподават единствено с машини. 47.1% смесено с машини и хартиени бюлетини, а 4.3% са без мнение. Това сочат данните от експресно изследване на социологическа организация " Алфа рисърч ", особено за.

Ето и въпросът:

Как бихте предпочели да се гласоподава?

48.6% Само с машини

47.1% Смесено с машини и хартиени бюлетини

4.3% Без мнение

Нов конфликт " за " и " срещу " хартиените бюлетини имаше през днешния ден в Народното събрание. От едната страна са " Продължаваме промяната " и " Демократична България ", които пазят машинния избор, а от другата - Българска социалистическа партия и ГЕРБ.

Хартиената бюлетина е на път да бъде оправдана, откакто правната комисия одобри измененията в Изборния кодекс, поискани от Българска социалистическа партия. Проектът планува да се гласоподава по желание - с машина или на хартия. Остава да се произнесе и пленарната зала.

Запазва се изискването да няма машинно гласоподаване, когато секцията е по-малко от 300 гласоподаватели и в секции в чужбина, за образуването на които са подадени по-малко от 300 заявки или в които на последните избори са дали своят вот по-малко от 300 гласоподаватели.

Хартията събра 11 гласа " за ". Поправките поддържаха депутатите на левицата дружно с сътрудниците им от ГЕРБ и Движение за права и свободи. Против бяха петима народни представители от " Възраждане ", Демократична България и " Български напредък ".

От " Български напредък " обявиха, че са за оставане на машинния избор, тъй като по този начин може да се подсигурява в по-голяма степен честността на гласуването.

От " Демократична България " са изрично срещу смесения вид гласоподаване и опцията гласоподавателят да има избор и сред бюлетина и машина. депутатите от " Продължаваме промяната " пък напуснаха съвещанието на комисията, незабавно щом стана ясно, че измененията в ИК влизат в дневния ѝ ред.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР