467 безработни си намериха работа във Враца. Това показват данните

...
467 безработни си намериха работа във Враца. Това показват данните
Коментари Харесай

Близо 500 врачани си намериха работа през юни

467 безработни си откриха работа във Враца. Това демонстрират данните за изходящият поток на дирекция Бюро по труда. Данниет демонстрират, че това е със 194 лица повече спрямо предходния месец.
Изходящият поток включва 385 лица почнали работа и 82 лица отпаднали от регистрация в ДБТ. От почналите работа лица 346 са устроени с посредничеството на бюрото по труда. Постъпилите на работа лица са както следва:
- 168 лица са се осъществили на примитивен пазар на труда, от тях - 129 посредством бюрото по труда;
- 28 лица по ограничения по ЗНЗ;
- 135 лица по Регионални програми;
- 1 лице по Програма за образование и претовареност на дълготрайно безработни лица;
- 3 лица по Национална стратегия за претовареност и образование на хора с трайни увреждания;
- 1 лице по Национален парк "Активиране на неактивни лица ";
- 43 лица по план „ Заетост за теб” по Оперативна програма „ РЧР”;
- 6 лица по план „ Нова опция за младежка заетост” по Оперативна програма „ РЧР”.
През месец юни работодателите са оповестили на първичния трудов пазар и по ограничения за претовареност по ЗНЗ общо 157 работни места. Най-много от тях са за ремонт на коли и мотоциклети (45 места), преработваща индустрия (34 места), хотелиерство и ресторантьорство (18 места), държавно ръководство (16 места) и други.
Със свободните работни места от предходния месец – 146, през настоящия месец на безработните лица са препоръчани общо 448 работни места.
Програма “Старт на кариерата”
Основна цел на програмата е обезпечаване на благоприятни условия за придобиване на трудов стаж на младежи, приключили висше обучение, за улеснение на прехода сред образованието и пазара на труда.
Чрез програмата се дава опция на младежи до 29 година без трудов стаж по специалността, които са приключили висше обучение (дипломирани) и са регистрирани в дирекциите „ Бюро по труда за започване на работа в обществената администрация в сходство с просветителния си профил.
През м. юни 13 лица са работили по изискванията на Програмата.
Национална стратегия за претовареност и образование на хора с трайни увреждания
Обект на програмата са безработни с трайни увреждания в трудоспособна възраст, регистрирани в ДБТ, като предпочитано се включват лица с и над 71% понижена продуктивност, военноинвалиди с и над 50% понижена продуктивност, хора със сензорни или ментални увреждания.
През месец юни в Д”БТ” – Враца по Програмата са работили 21 лица.
Национална стратегия “Мелпомена”
Основната цел на Програмата е увеличение на заетостта посредством откриване на работни места за подкрепяне на активността на театрите в България.
• Намаляване на безработицата посредством откриване на работни места в държавните и общински театри;
• Насърчаване на приемствеността за запазване и развиване на културни полезности.
Обект на Програмата са безработни лица със характерен опит, професионална подготовка, познания и умения в региона на театралното изкуство, регистрирани в Дирекции “Бюро по труда”.
През отчетния месец са работили 6 лица.
Национална стратегия “Помощ за пенсиониране”
Основна цел на програмата е поддръжка за преход от безработица към работа и пенсиониране на безработни лица над 58 година, които интензивно търсят работа и са регистрирани в ДБТ.
През м. юни в Д”БТ” – Враца по Програмата са работили 13 лица.
През отчетния месец 6 лица са работили по Национален парк „ Активиране на неактивни лица” и 4 лица по Програма за образование и претовареност на дълготрайно безработни лица.
През интервала по изискванията на ограничения за претовареност по Закона за поощряване на заетостта са работили 54 лица.
През отчетния интервал в образования за придобиване на основни компетентности и професионална подготовка по изискванията на планове на обществените сътрудници бяха включени общо 165 лица, както следва:
- 20 лица по Проект "Успешни дружно " (АИКБ);
- 20 лица по план "Адаптация на работната мощ " (БСК);
- 42 лица по план "Хоризонти 7 " (КТ "Подкрепа ");
- 83 лица по Проект "СТИМУЛ " (БТПП).
В образование за придобиване на професионална подготовка по специалността „ графичен дизайн”, провеждано от Директива за птиците БГЦПО гр. Плевен в осъществяване на обществените задания по член 60а, алинея 10 от ЗНЗ за 2021 година / 2022 година, през м. юни 2022 година е включено 1 безработно лице.
През отчетния интервал при реализацията на схеми по Оперативна програма "РЧР ", при които съответен бенефициент е Агенцията по заетостта, за района на ДБТ – Враца е осъществено следното:
Проект „ Нова опция за младежка заетост” по Оперативна програма „ РЧР” през отчетния месец са работили 28 лица.
Проект „ Родители в заетост” през отчетния месец по изискванията на плана са работили 7 лица.
По план „ Заетост за теб” по Оперативна програма „ РЧР” през месеца са работили 273 лица.
По план „ Солидарност” по Оперативна програма „ РЧР” през м. 06.2022 година са признати заявки от 3 работодатели за наемане на 3 украински жители.
Входящият поток през м. юни е 313 лица, като от тях 311 са новорегистрирани и едвам двама са с възобновена регистрация. Входящият поток е намалял по отношение на м. май 2022 година с 13 лица.
От новорегистрираните безработни лица:
- 161 или 51,44% са лица, които се записват след освобождение от работа с право на парично обезщетение;
- 3 лица са регистрирани през отчетния интервал след работа по завършили контракти по стратегии и ограничения за заетост;
- 27 лица са се записали след работа в чужбина или в други райони на страната;
- 135 лица от новорегистрираните безработни идват след изминал интервал на глоба при преустановяване по член 20, алинея 4 от ЗНЗ или са лица, не работили досега, напуснали просветителната система или такива, които се записват за прилагане услуги на други институции.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР