465 ще са избирателните секции в чужбина. Това съобщи на

...
465 ще са избирателните секции в чужбина. Това съобщи на
Коментари Харесай

465 ще бъдат секциите за гласуване извън страната

465 ще са изборните секции в чужбина. Това заяви на брифинг за организацията на изборите на 4 април представителят на Централната изборна комисия Таня Цанева. През миналата седмица комисията е назначила съставите на СИК отвън страната.

ЦИК е приела и методически инструкции за СИК и РИК . Взето е и решение за целесъобразния метод за прегъване на хартиената бюлетина , заяви представителят на комисията Таня Цанева.

„ В момента се организират образования на РИК-овете, след което те ще образоват СИК-овете. Обученията ще се организират онлайн. ЦИК е изготвила обучителни материали със съответните слайдове, както е изпратила и методическите инструкции. Там, където няма да има опция, някои членове на СИК не боравят с компютър или смарт телефон, спазвайки прецизно предписаните ограничения, ще се проведат образования на доста дребни групи. В образованията на СИК ще участват и представители на компанията снабдител, където ще има машинно гласоподаване “, обясни Цанева.

От през днешния ден е почнало и предаването на бюлетини за гласоподаване от едната печатница.

„ Бюлетините за чужбина пътуват, на доста места към този момент са пристигнали. Налагаше се по-рано да бъдат отпечатани заради Коронавирус ограниченията. От на следващия ден стартира и от печатницата на Българска народна банка предаването по другите области “, разясни Таня Цанева.

Предаването на бюлетините ще продължи до 30 март .



4 социологически организации за изследване в изборния ден и 22 наблюдателски структури с общо 1835 наблюдаващи са се записали в ЦИК , стана ясно още на брифинга.

„ Те се записват до деня преди изборите, тъй че има още време. Социологическите организации би трябвало да знаят, че на 27 март завършва денят, в който могат да бъдат регистрирани “, разясни Цанева.



Снимки: БГНЕС
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР