460 броя цветове от глухарче се измиват под течаща студена

...
460 броя цветове от глухарче се измиват под течаща студена
Коментари Харесай

Изпитана РЕЦЕПТА за супер полезния мед от глухарчета

460 броя цветове от глухарче се измиват под течаща студена вода, след което се заливат с 2 литра студена вода. Измивате 2 лимонa. Както са с корите, лимоните се нарязват на кубчета. Слагат се при цветовете и се затоплят постепенно на огъня. Щом кипнат, се варят 20 минути. После се махат от огъня и стоят под капак 12 часа.

Tечността се прецежда през тензух (или чист дамски чорапогащник), а цветовете глухарче и частите лимон се изстискат деликатно. На всеки литър от течността се прибавя по 1 кг захар – може да е бяла или кафява, както предпочитате. Течността беше 1.8 литра и сложих още 200 мл гореща вода и 2 кг захар.

Така приготвена, сместа се слага на огъня без капак да ври на слаб огън, като от самото начало се разбърква с дървена лъжица, до момента в който стигне нужната плътност. По време на самото варене се образува пяна, която би трябвало да се обере с дървената лъжица. Щом капка от меда, капната върху паница, не се разтича, значи е подготвен и може да се махне от котлона.

Внимание! Трябва да се има поради, че като изстине, медът се сгъстява още. Аз варих 1 час и 40 минути, като 10 минути преди да смъква от котлона, прибавих сока от 1 лимон (50мл), разводнен с 30 мл гореща вода. Налива се в затоплени бурканчета и се обръща върху капачкат.

От 2л течност, 2кг захар, 50 мл сок от лимон и 30 мл гореща вода се получи 2.270кг мед!

Това е изпитаната рецепта на Николай Стоянкин, оповестена във Facebook групата „ Старите гозби и модерните предписания “
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР