46-ото Народно събрание трябва да е урок и дано днес,

...
46-ото Народно събрание трябва да е урок и дано днес,
Коментари Харесай

Стигнахме дотук заради липса на разум и отговорност

46-ото Народно заседание би трябвало да е урок и нека през днешния ден, на 15 септември, да сме положителни възпитаници и да сме го научили. Това сподели водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова в декларация от името на парламентарната група на " Българска социалистическа партия за България ", след приключването на работото на този парламент и преди впускането на партиите в поредна предизборна акция.

В началото на своята декларация тя насочи поздрави за началото на образователната година.

" Уважаеми дами и господа, народни представители, г-жо ръководител, през днешния ден е последното съвещание на 46-ото Народно заседание. Всяка партия ще го прави оценка от своя позиция и това е нейно право. Важна ще е оценката на хората, които ни избраха и с помощта на чийто избор сме тук. Това беше в по-голямата си част избор за смяна. Големият грях на 46-ото Народно заседание, че не се откри разсъдък и отговорност да направи тази смяна. 46-ото Народно заседание би трябвало да е урок и нека през днешния ден на 15 септември да сме положителни възпитаници и да сме го научили ", зави още Нинова.

Тя акцентира, че БСП ще поддържа до дъно държание да не дава оценка на другите партии, а още по-малко персонални оценки на депутати.

" Днес и тук не става въпрос единствено за партиите. Тук става въпрос за България и сме длъжни да изтъкнем някои обстоятелства и истини. Не става въпос за дребнавото опълчване и махленско заяждане, но има съществени аргументи да стигнем дотук и в случай че не си ги кажем, не ги осмислим и не се опитаме да ги променим, рискуваме и идващия път, да се провалим. Има базови правила в политиката и има базови на държавността, за които си заслужава да приказваме и да приказваме с добър звук ", уточни Нинова.

" 46-ото Народно заседание стартира по неверен метод и няма по какъв начин да свърши по верен. Началото беше сбъркано, защото сложихме авансово разграничителни линии - партии на статуквото и партии на смяната. Сбъркано, тъй като под това вие, уважаеми сътрудници, от новите партии, разбирахте партии, които са били в Народното събрание, са в Народното събрание и такива, които са били отвън Народното събрание. Без да се дава сметка и да се регистрира, че това да си в Народното събрание, не значи наложително, че управляваш, че си част от модела на ГЕРБ и че си статукво ", сподели тя.

Нинова регистрира, че БСП 5 години се е борила против това статукво и оня модел.

" Илюзията за плаващи болшинства ни изигра неприятна роля. Плаващо болшинство - означава плаваща покупко-продажба на гласове, на ползи. Липсата на разсъдък и отговорност за трайно болшинство е втората причина да стигнем дотук ", сподели още Нинова.

Според нея е странна обстановката спечелилата партия да се разгласи за съпротива.  " На кого сте съпротива? На себе си, тъй като управлявате Народното събрание с председателството и упралявате множеството от комисиите в Народното събрание. Изначално сгрешен метод ", съобщи още Нинова.

По думите й интересите на Аз-а и страстите са взели връх над разсъдъка и ползите на страната. " Това демонстрира политическа незрялост, може би зависимости, само че то мина границата ", съобщи още тя.

Лидерът на Българска социалистическа партия съобщи, че коалиция " Българска социалистическа партия за България " не са влезнали в скрити диалози, не са били подвластни, а са били рационални и са разговаряли с всички почтително и с причини с желанието да се направи трайно болшинство за смяна, само че и болшинство за непоклатимост.

 

Ето цялостният текст на декларацията:

 

Големият грях на този парламент е, че не откри разсъдък и отговорност да направи смяна
Уважаеми български учители, просветители, будители,

Скъпи родители и възпитаници,

Нека да е цветущ празникът 15-ти септември на Вас, на всяко българско семейство, което е имало, има и ще има възпитаници. Бъдете здрави и сполучливи в това благородно дело. Образованият човек е осъществен човек.

На добър час за новата образователна година!

Уважаеми народни представители, г-жо ръководител,

Днес е последното съвещание на 46-то Народно заседание. Всяка партия ще го прави оценка от своя позиция и това е нейно право. Важна ще е, обаче, оценката на българските жители, които ни избраха и с помощта на чийто избор сме тук. Това беше в по-голямата си част избор за смяна и огромният грях на 46-то Народно заседание е, че не се откри разсъдък и отговорност да направи тази смяна. 46-то Народно заседание би трябвало да е урок и нека през днешния ден на 15-ти септември да сме положителни възпитаници и да сме го научили. Ние ще поддържаме до дъно държание да не даваме оценка на другите партии, а още по-малко персонални оценки на сътрудници.

Но през днешния ден и тук не става въпрос единствено за партиите, тук става въпрос за България и сме длъжни да изтъкнем някои обстоятелства и истини. Има съществени аргументи да стигнем дотук и в случай че не си ги кажем, не ги осмислим и не се опитаме да ги променим, рискуваме и идващият път да се провалим. Има базови правила в политиката и има базови правила на държавността, за които си заслужава да приказваме в добър звук.

46-то Народно заседание стартира по неверен метод и няма по какъв начин да свърши по верен. Началото беше сбъркано, тъй като сложихте авансово разграничителни линии – партии на статуквото и партии на смяната. Сбъркано, тъй като под това сътрудниците от новите партиите разбирахте партии, които са или в Народното събрание, или такива, които са били отвън Народното събрание. Без да се дава сметка и да се регистрира, че това да си в Народното събрание не значи, че управляваш, че си част от модела на ГЕРБ и че си статукво. Ние 5 години се борихме съществено против това статукво и против оня модел. Казвали сме и различен път с всички последствия на тази битка, с удари, с компромати, с инспекции, с опити да ни купуват, с опити да ни пробиват - всичко сме видели за тези 5 години и не се предадохме или продадохме.

Още повече, че в случай че следваме вашата логичност, вие към този момент два Народното събрание участвате тук, вътре. Следователно към този момент сте статукво. Това беше първата причина и тя е основополагаща за разрива, който стана в Народното събрание.

Втората – неналичието на разсъдък и отговорност да съставим болшинство.

Уважаеми народни представители,

Илюзията за плаващи болшинства ни изигра неприятна роля. Плаващо болшинство значи плаваща покупко-продажба на гласове и ползи. Липсата на разсъдък и отговорност за трайно болшинство е втората причина да стигнем дотук и се стигна до доста странна обстановка. Спечелилата партия да се афишира за съпротива, на кого сте съпротива? На себе си, тъй като управлявате Народното събрание с председателството и управлявате множеството от комисиите в Народното събрание.

Трета причина – страстите, ползите на А-за, а съгласно ваши реплики - групови и корпоративни ползи, взеха връх над разсъдъка и ползите на страната. Това сподели политическа незрялост, може би взаимозависимост, само че то мина граници и се стигна до персонални обиди с представители на флората и фауната, до оценки на физически и душевен характерности.

През цялото това време коалиция “БСП за България ” не влязохме в скрити диалози, не бяхме подвластни. Бяхме рационални. Разговаряхме с всички. Уважително и с причини. С едно само предпочитание. И с една цел. Да създадем трайно болшинство за смяна. Но и болшинство на непоклатимост.

Уважаеми сътрудници,

каквото и да се случва отвън тази зала, каквото и да се прави и в служебни, и в постоянни кабинети - смяната е тук. Тук не я ли стартираме, тя няма да се състои. Защото ще продължаваме години наред да търсим едни 8 милиарда за едни „ ин хаус “ поръчки, до момента в който в закона има текст, че това е законно.

Тук това би трябвало да се промени.

Ще продължим да се чудим за какво предходната седмица една общинска болница е продадена за 200 хиляди лева и в това време е открита следващата частна болница в София.

И за какво хората по районите не могат да се лекуват, а в София, Пловдив, Варна е концентрирано цялото опазване на здравето. Защото това е записано тук, в закона.

И в случай че ние не проявим разсъдък и отговорност, че смяната на този модел стартира отсам, ще боксуваме години наред. Ето това желаеме да създадем. Но и да дадем непоклатимост в тази смяна. Да няма безпорядък и неустановеност.

Разбира се би трябвало да отчетем, че направихме и нещо положително. Направихме актуализацията на бюджета. Разбира се всички групи в този момент си приписват по какъв начин са предложили пенсии, за земеделци, за бизнес.

Да, и ние ги предложихме. Няма смисъл да се изреждаме и надпреварваме. Защото ние ги предлагаме от 5 години. Няма смисъл да си мерим кой, по кое време, по какъв начин. Важното е, че намерихме разсъдък да го създадем. И помогнахме на хората в този миг.

Но желая да отбележа нещо, което никой не обърна внимание по време на актуализацията. Защо актуализацията беше нужна.

Освен че помогнахме на хората, върнахме законността и правовата страна там, където й е мястото - тук в Народното събрание. Това е огромното достолепие на актуализацията. Че не се раздадоха тези пари от служебния кабинет с разпореждане на Министерски съвет. Че не се раздадоха от пътища, от коли и джипове, а се случи тук.

Разбира се, помогнахме на хората. Но това е кърпене на казуса. Третата ни неточност е, че ние не вникнахме в същността на проблемите. Просто закърпихме ситуацията за 3 месеца.

Вижте какво става в Гърция. Парламентът и държавното управление на Гърция вземат решение, че в случай че в този момент сметката ти за ток е със 100 единици по-висока поради цените и инфлацията, държавното управление ти покрива 80 от тези единици. Това държавно управление подвигна и помощите за енергийно бедните с 20%.

Опасяваме се, че сега, на финала на този парламент и на началото на предизборната акция ще се плъзнете по пътя на търсене на виновност.

Вече го вършиме. Уверявам ви, това няма да донесе престиж на никого. Верният път е не да се търси виновност за това, което не можахме да създадем, а да се оферират решения по какъв начин да се вършат оттук насетне нещата.

И подсигурявам от името на коалиция “БСП за България ”, че ние и отсега нататък ще вършим тъкмо това. Решения, които дават гаранции, че смяната на досегашния модел ще бъде необратима. И решения, които носят непоклатимост за България и сигурност за българския народ.

На добър час! Пожелавам ви смислена акция. С причини, с политики, с разговор и спор всъщност. А най-после народът ще реши.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР