46 на сто от българите няма да имат възможност да

...
46 на сто от българите няма да имат възможност да
Коментари Харесай

Половината българи нямат пари за почивка това лято

46 на 100 от българите няма да имат опция да почиват това лято, сочат данните от изследване на АФИС, направено в края на месец юли. Данните са от национално представително изследване на АФИС, осъществено в интервала 20-25 юли т.г. Интервюирани директно в домовете им са 1010 пълнолетни български жители.

Всеки четвърти българин, или малко над 24%, възнамерява да почива през това лято. 12% са тези, които декларират, че към този момент са употребявали опцията за своята лятна почивка преди края на юли.

Нашето Черноморие към момента е любимец при избор на местоположението. На него ще почиват 60% от имащите опция. Морето отвън граница е избор на един от всеки пет българи възнамеряващи да употребяват почивка. Едва 15% имат желание да предпочетат планината пред морето. Екскурзиите несъмнено не са обичан метод за разформироване - 6% имат желание да създадат такава в родината, а единствено 3% заявяват своите планове за екскурзия в чужбина.

Не са малко и тези, които към момента се двоумят и не са взели решение дали и къде да почиват, демонстрират изводите от изследването - близо 14% от запитаните. Допитването записва и един невисок дял на българи - малко над 3%, които към този момент са употребявали една своя почивка през лятото и също така имат желание да почиват още един път преди края на сезона.

Почиващият българин е в по-голяма степен градски човек, с високо обучение и по-висок от междинния приход, във възрастовия диапазон до 50 години. Софиянци са склонни в по-голяма степен да почиват през юли, до момента в който тези от регионалните центрове избират повече август. Без да е изненада, изследването демонстрира, че хората над 60 години и пенсионерите в доста редки случаи възнамеряват летни ваканции или почивки и като цяло не се възползват от тях. Финансовите благоприятни условия са явен фактор в това отношение.

Парите играят огромна роля освен при по-възрастните българи. От данните доста ясно се вижда разграничителната линия в приходите. Тези, които живеят с до 500 лева на член от семейството, имат в пъти по-малка опция да почиват през лятото. Българите с по-висок от този приход почиват в пъти по-често от по-бедните си сънародници. Повече от 70% от непочиващите през лятото са с приходи до 500 лева на член от семейството.

Друг извод от изследването е, че българинът няма огромни благоприятни условия за продължителни почивки. Сред деклариралите желание да почиват, 42% настояват, че ваканцията им ще бъде не повече от 5 дни. Малко по-голяма е групата на почиващите сред 5 и 10 дни. Това са близо половината от имащите планове да излязат във почивка. Малцина са имащите опция да си разрешат по-дълга от 10 дни отмора.

Икономичният бюджет остава водещ принцип и измежду настроените за почивка. Половината от българите, присъединили се в изследването, споделят, че плануваният бюджет е до 500 лева Всеки пети ще похарчи сред 500 и 750 лв., а други 15% - сред 750 и 1000 лева Тези, които могат да заделят повече от 1000 лева, са едвам 14% от имащите планове да почиват, т.е. 4%.

Спрямо данни от 2007 година година през днешния ден българинът почива повече. Тогава нямащите опция за лятна почивка са били сред 55 и 60%. По отношение на продължителността на ваканцията обаче мъчно могат да се виждат основни разлики.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР