4547 деца и младежи в България на възраст между 8

...
4547 деца и младежи в България на възраст между 8
Коментари Харесай

Над 4500 деца и младежи в България живеят в престъпна среда

4547 деца и младежи в България на възраст сред 8 и 17 години порастват измежду принуждение и незаконно държание в така наречен криминогенна среда. А това оказва въздействие, тъй като самите те попадат в детска педагогическа стая – от време на време като жертви, в някои случаи и като насилници.

1634 са станали жертва на закононарушение през предходната година. Цифрата е стряскаща и по-висока от тази през миналата 2017 година Тогава 1462 малолетни и малолетни са потърпевши от някакво закононарушение. Това демонстрират данните на Националния статистически институт (НСИ) за противообществени прояви и закононарушения на малолетните и малолетните лица през 2018 година

Според статистиката най-жестоките закононарушения са малко, само че въпреки всичко ги има. 3 малолетни деца и едно малолетно са били убити през 2018 година Разлика има, тъй като през 2017 година не е записано нито едно ликвидиране на дете. Ако се гледа на всички тези случаи като на числа – нарастването е минимално.

Миналата година 23 деца са станали жертва на обезчестяване или опит за обезчестяване, а 68 – на блудничество. 86 малолетни или малолетни са били опипвани и с тях са блудствали през 2017 година Тогава 20 деца са били изнасилени или е изработен опит за сходно полово посягане над тях. Три малолетни или малолетни са станали жертва на трафик, а през 2017 година е било единствено едно.

Това демонстрират числата. А практиката демонстрира, че всяко едно от тях ще се възвръща дълго и мъчно освен от физическата, само че и от психическата контузия в продължение на години.

Статистиката за насилието над деца демонстрира и че 285 малолетни и малолетни са потърпевши физически и са били пребити през предходната година, а 240 през миналата. Разликата не е огромна, само че ще е основна, в случай че се трансформира в наклонност.

Най-честите закононарушения против деца обаче са кражбите и грабежите – общо 894 малолетни и малолетни са били ограбени.

Почти всеки младеж е заплашвал родителите си с бягство от вкъщи. Да избягаш от у дома обаче към този момент не е на мода измежду децата. Все по-малко са малолетните и малолетни, които бягат от фамилията си. През предходната 2018 година те са били 1081, а година по-рано – 1368. В съпоставяне с 2014 година разликата е забележителна. Тогава 1550 малолетни и малолетни са избягали от вкъщи си или от профилирана институция, в която са настанени.

Докато бягството от вкъщи е относително безобидно нарушение, то убийството е съществено закононарушение, без значение от възрастта. През предходната 2018 година пет деца са лишили непознат живот или са пробвали да го създадат. През миналата 2017 година са регистрирани 3 такива случая.

В съпоставяне с предходната година съвсем нищожно се е нараснал броят на децата, които използват опиати, правят обири и грабежи, повреждат непозната или социална благосъстоятелност. Лек растеж има също по този начин и на случаите на деянията на експанзия, както и на скитане и милостиня. Увеличението наподобява минимално за интервал от 12 месеца, само че бележи цялостна наклонност от 2014 година насам.

През 2018 година броят на малолетните и малолетните девойки и момчета, които са минали през детска педагогическа стая за осъществени закононарушения, е 4857. Повече от половината от тях са попаднали при възпитател поради кражба на имущество. Това е най-разпространеното закононарушение измежду подрастващите на възраст сред 8 и 17 година Общо 2670 деца са откраднали и са били хванати. Най-често се краде от магазини или други търговски обекти, по-малко от домове, а кражбите с щурм са минимум. Положителна наклонност е, че понижават случаите на тормоз в учебно заведение.

Миналата година на доклад в детските педагогичен стаи в цялата страна са водени 9098 малолетни и малолетни, направили нарушавания или закононарушения. В съпоставяне с 2017 година броят им понижава, само че нищожно – с 48 случая. Впечатление прави, че 75.2% от всички тях са учащи.

Всеки невръстен или малолетен се води на доклад за интервал от 2 години в детска педагогическа стая, когато е направил нарушаване на закона или закононарушение. През 2018 година локалните комисии са наложили 7967 възпитателни ограничения, като най-често провинените се санкционират с " предизвестие " или " слагане под образователен контрол на публичен педагог ". Общо 66 младежи са били настанени във възпитателно учебно заведение пансион.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР