450 млн. лв. са предвидените през 2020 г. приходи от

...
450 млн. лв. са предвидените през 2020 г. приходи от
Коментари Харесай

450 млн. лева са предвидените догодина от тол такси

450 млн. лева са плануваните през 2020 година доходи от тол такси за потребление на републиканската пътна мрежа от тежкотоварни коли над 3,5 тона и 296,3 млн. лева от електронни винетки. Така постъпленията от таксите за прилагане на републиканската пътна мрежа следващата година ще са общо 746,3 млн. лева
Това заяви министърът на районното развиване и благоустройството Петя Аврамова през днешния ден на съвещание на парламентарната Комисия по районна политика, благоустройство и локално самоуправление.
Приходите от тол таксите ще постъпват в централния бюджет, от където ще се преразпределят към бюджета на министерството.
Министър Аврамова осведоми народните представители за напредъка по въвеждане в употреба на електронната система за таксуване. Напълно е приключен първият стадий от Електронната система - таксуване на база време (електронна винетка). Приет е вторият стадий от системата - таксуване на база изминато разстояние (тол такса). Тя е въведена в техническа употреба и е в тестови режим от 16 август.
Към момента е на заключителен стадий процесът на установяване на цените и обсегът на пътната мрежа, за чието прилагане ще се дължи тол такса. Предстои размерът на таксите да бъде подложен на публично разискване. Въведено е 24-часово обслужване. Отворени са процедури за регистрация в регистъра на националните снабдители на услуги за електронно таксуване и подписване на контракти с снабдители на услуги и процедури по регистриране на снабдители на декларирани данни в обществения лист на АПИ. Изградени са общо 200 стационарни контролни точки.
Проверени са 1 198 547 пътни транспортни средства. Съставени са 9 067 акта и 78 061 извършители са заплатили обезщетителна такса на място в мобилните контролни единици. Постъпилите суми от обезщетителни такси и санкции са 6 241 257 лева
Регионалният министър уточни, че членовете на Обществения съвещателен съвет са осведомени с последния вид на обсега на републиканските пътища, за които се предлага да се заплаща такса за тежкотоварни коли. Тя обърна внимание, че платени ще са 6050 км от републиканската пътна мрежа. Останалите 14 000 км от нея ще са безвъзмездни за тежкотоварните коли, както и безвъзмездни остават 20 000 км общинска пътна мрежа. Направихме съществени отстъпки в обсега на системата. Това е оптималния вид, с цел да имаме средства за ремонт и създаване на пътища, съобщи Аврамова.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР