450 000 са румънските студенти през тази учебна година или

...
450 000 са румънските студенти през тази учебна година или
Коментари Харесай

Университетите в Румъния губят все повече студенти, хиляди избират образование в чужбина

450 000 са румънските студенти през тази образователна година или с 88 000 по-малко спрямо предходната, демонстрират данните на Министерството на образованието и на Националния статистически институт. През последните години хиляди младежи избират да учат в чужбина, отбелязва Диджи24 и добавя, че това не е единственият проблем на системата.

Едва 125 600 студенти са се дипломирали във висшето обучение в Румъния през 2022 година Според Евростат най-нисък дял на хората с висше обучение се следи точно в Румъния - 30 %, индикатор много под междинния за Европейски Съюз, който е 40,3 %.

В Румъния през 2021 година по-голямата част от студентите са избрали да учат бизнес, администрация и право, инженерство, произвеждане и строителство. Повечето от приключилите обаче не са работили в изучаваните области, демонстрира отчет на университета в Букурещ. Само 39% от приключилите бизнес и администрация са били наети в своята област. При дипломираните адвокати процентът е едвам 25 на 100, а Факултетът по политически науки е дал единствено 15% висшисти, заети в специалността, която учат.

Според Световната банка в Румъния има обилни несъответствия в уменията, като огромна част от хората с висше обучение са или прекомерно образовани за своите специалности, или са заети в бранш, който не подхожда на тяхната област на обучение.

През 2022 година съвсем 36 000 румънски студенти са учили в чужбина. Един на всеки 15 млади румънци напуща страната, осведоми Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР