45% от света смята, че заплахата от COVID-19 е била

...
45% от света смята, че заплахата от COVID-19 е била
Коментари Харесай

Галъп: Близо 50% от хората не вярват в заплахата от COVID-19

45% от света счита, че опасността от COVID-19 е била пресилена, 33% от хората имат вяра в сериозността на заболяването, а 18% са несигурни какво мислят по тематиката. Това демонстрират данни от последното изследване на Галъп,  проведено сред октомври и декември 2023 година, представено от БТВ.

В него вземат участие 44 страни по света.

Тези, в които е имало най-вече смъртни случаи в действителност са най-склонни да се съгласят, че опасността е пресилена. Това са главно страни от Източна и Югоизточна Европа. Най-убедени са Босна и Херцеговина (75%), Косово (71%), Азербайджан (68%), Румъния (66%) и Грузия (65%).

И у нас оценката на годините на пандемията са по-скоро сериозни – 44% от българите считат опасността за пресилена, 28% не са съгласни, а една четвърт от интервюираните остават сред двете отзиви.

Тези данни не са изненадващи – в самото начало на пандемията 72% от запитаните у нас са били склонни да възприемат опасността със подозрение. Този дял последователно понижава, до момента в който стига до към 40% през 2022 година, демонстрират данните от изследването.

Близкият изток (47%) също демонстрира високи равнища на единодушие, че опасността от COVID-19 е пресилена. Разпокъсани от войни общества като Афганистан (62%), Ирак (59%) и Сирия (57%), където има забележителна опасност за живота, се оказват минимум вярващите в рисковете от COVID-19.

В Африка настройките са сходни. Предишни проучвания демонстрират, че страните там са се оказали сериозна цел на дезинформационни акции по отношение на пандемията от COVID-19.

Страните в Западна Европа, Северна Америка и Латинска Америка са най-склонни да имат вяра в опасността от COVID-19. Испания (61%), Мексико (57%), Обединеното кралство (49%), Германия (48%), Съединени американски щати (47%), Канада (47%) и Португалия (46%) са най-видими образци. Всички тези страни с огромно население имаха доста жертви и сериозен брой доказани случаи.

 

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР