45 Народно събрание приближава към своя край. За мен причината

...
45 Народно събрание приближава към своя край. За мен причината
Коментари Харесай

Икономист: Сегашният парламент върви към края си, но причината е липсата на политическа култура

45 Народно заседание доближава към своя край. За мен повода е главно една.
Не е, че партиите на митинга нямат болшинство.
Не е, че ГЕРБ е отровен и никой не желае да ръководи с него.
Не е, че Българска социалистическа партия не е припозната като съпротива.
 Икономист: След като Слави върна мандата, Радев може да го връчи на Демократична България Икономист: След като Слави върна мандата, Радев може да го връчи на Демократична България
" Слави върна мандата, преди да го е получил. Не мисля има огромна изненада поради отговорността, която би поел с неопитно държавно управление...
Причината е липса на политическа просвета.
Политическата просвета значи да си реалист по какъв начин е допустимо да си постигаш задачите. Не е политическа просвета да искаш да постигнеш всички и единствено всички цели, за което ти би трябвало лично болшинство. Такива болшинства няма съвсем на никое място при пропорционалните изборни системи.
Политическа просвета значи да владееш умеенето да преговаряш с всяка друга партия, с която можете да формулирате общи цели. Това не значи цялостно съвпадане на задачите, тъй като тогава няма да има смисъл от разнообразни политически партии.
Политическа просвета значи да можеш да водиш дебата, т.е водачество, без да те е боязън, че твоите ценностни позиции губят гласове. Защото политическата просвета включва и информационни умения по какъв начин да управляваш упованията на твоите гласоподаватели.
Още преди изборите беше ясно, че Единственото допустимо държавно управление на политическа, а не корупционна основа е програмно държавно управление на трите протестни партии и Българска социалистическа партия.
 Волгин: Правителство в границите на този парламент ще бъде цялостна порнография Волгин: Правителство в границите на този парламент ще бъде цялостна порнография
" Правителство в границите на този парламент ще бъде цялостна порнография. Подобно държавно управление изисква събирането на партии, които нямат нищ...
Имаше ли някакво съвпадане на задачите? Абсолютно. Моделът ГЕРБ нямаше да бъде погубен, само че мощно обезсилен за идващите избори. За задачата обаче не са задоволителни парламентарни тематични болшинства, а програмно държавно управление.
Точно като това на Димитър Попов през 1991 г, което започва пазарните промени, тъй като Статуквото не искаше да ги прави, а Съюз на демократичните сили нямаше болшинство. Но достъпът на Съюз на демократичните сили до основни министерства сподели на бял свят безобразията на Българска социалистическа партия, макар че Българска социалистическа партия участваше (!) в ръководството. А в този момент даже не желае (!).
И макар че след това Съюз на демократичните сили се разцепи на три елементи, отново най-голямата от тях завоюва изборите през есента. Но това нямаше да е допустимо, в случай че Луканов беше останал министър председател, както ББ в този момент.
Единственият късмет да има живот това заседание е Демократична България да получи мандат и да седне да договаря с всички без ГЕРБ и Движение за права и свободи - да се сглоби програмно държавно управление за макс 1 година, което да работи по стратегия за разграждане на модела; за справяне с тежките последствия на епидемията и за осъществяване на дълго отлагани промени.
Просто се сяда на една маса и се търсят допирни точки. Апропо, Българска социалистическа партия си сподели думата, нямаше неизпълними искания.
 Журналистка: Слави Трифонов оказва помощ на статуквото Журналистка: Слави Трифонов оказва помощ на статуквото
" Държавата няма пари, партиите нямат пари, с изключение на партията на властта - ГЕРБ, умората от предходните избори е голяма и единствено човек, койт...
Но тази наслоена ненавист и плакатна политика...
Това програмно държавно управление щеше си е свършило работата, в случай че ГЕРБ бъде редуциран до под 500 х души на идващите избори.
Сега през юли това е малко евентуално. ГЕРБ ще вземе малко по-малък резултат, само че по-голям ще имат Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия, партията на Слави по-малко, а ИМВ може и да не влязат, за разлика от патрЕоти и Божков.
Уви, 45 Народно събрание можеше да е действителност, в случай че Демократична България, а не Слави беше втори. Защото са нужни политици, които ценят политическото време.
Защото са нужни държавници.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР