45-годишна учителка по английски език от Пенза Ирина Ген беше

...
45-годишна учителка по английски език от Пенза Ирина Ген беше
Коментари Харесай

Доносниците от 8б клас. Осъдиха учителка в Русия, разказвала на учениците си `фейкове` за войната -

45-годишна учителка по британски език от Пенза Ирина Ген беше наказана на 5 години затвор условно по дело за разпространение на подправени вести за армията, стимулирано от политическа ненавист. Разследването против Ген тръгнало след донос от възпитаник от 8б клас в Държавната самостоятелна просветителна институция „ Училище на олимпийския запас “., а пред медиите след произнасянето й учителката разгласи, че няма да апелира.

По време на правосъдното разследване било открито, че учителката Ген в нарушаване на наредбите на длъжностната си характерност и мразейки президента на Русия Владимир Путин за да насади тазиомраза и пред учениците обществено по време на урок популяризирала получена от нея от непознати медии подправена информация за потреблението на въоръжените сили на Руската федерация за поддържането на интернационалния мир и сигурност. Конкретно подсъдимата учителка споделила на децата, че Русия превзема териториите на непознати страни, че съветската войска е почнала войната в ЛНР и ДНР през 2014, че съветската войска е бомбардирала родилен дом в Мариупол и, че Русия е възнамерявала да смъкна президента на Украйна. На наказаната учителка е наложена условна присъда от отнемане от независимост за период от 5 години с тригодишен изпитателен период и възбрана да заема учителска служба за 3 години.

Ирина Ген предподавала британски език в учебното заведение на Олимпийски запаси в Пенза през последните 10 години. На 18 март т. година влезнала в полемика с ученичка от 8б клас и по време на диалога осъдила съветското навлизане в Украйна. Осмокласничката записала диалога и той се оказал в обществените мрежии и медиите

Десет дни по-късно против преподавателката по британски било формирано досъдебно произвеждане за разпространение на фейкове във връзка с съветската войска. На 1 април напуснала учебното заведение по лично предпочитание.

Самата Ген признава, че гласът от аудизаписа в учебно заведение е неин и удостоверява всяка една казана дума. Още с първите дни от съветското навлизане Ирина Ген преживявала този, както го назовава развой. Към диалога я подтикнали самите деца, които се вълнували от това за какво внезапно сме се трансформирали в изпаднала страна, за какво целият свят се обръща от нас, за какво по този начин, ние сме спортисти, за какво няма да отидем на интернационалните надпревари, за които толкоз време и по този начин настойчиво сме се готвили. Учениците трябвало да вземат участие в съревнование в Чехия, само че присъединяване им било анулирано поради наложените против Русия наказания. И Ген решила да показа какви, съгласно нея, са аргументите. Казала, че не е обикновено Русия да желае да смъкна президента на суверенна страна, да завземе нейни територии, да бомбардира родилен дом, да обстрелва Западна Украйна. Една от ученичките коригирала учителката си, че „ ние не знаем всички тънкости “ за войната в Украйна.

Няколко деца са правили запис, а бащата на едно от тях се оказал функционер на ФСБ.

Самата Ген допуска, че той е и поръчителят на записа. Учителката и преди се изказвала по публични въпроси в клас, а децата, евентуално, са споделяли това с родителите си. „ Мисля, че бащата е дал поръчката да ме запишат – да ме запишат в миналото, а този запис да го дадат в правохранителните органи. “ Това е версия на Ирина, само че самата преподавателка е на 100 % сигурна в нея. Както и, че е станала жертва на типичен донос. „ Да, връщаме се към времената на доносите. “ – споделя тя пред „ Идел.Реалии “.

„ По някаква причина тази съответна обстановка, която се разви в света във връзка с Украйна, се оказа доста мъчителна за нашето общество от позиция на страха да не забугим тази война - ужасна, чудовищна и несправедлива, от моя позиция. В съзнанието на множеството хора господства някакъв имперски, териториален ген – би трябвало да се разширяваме-разширяваме-разширяваме, без да разбираме какво стои зад това, за какво го вършим, защо ни е.

Ирина Ген признава, че, може би, осмокласниците не са публиката, с която би трябвало да се води този диалог, само че въпреки това те схващат доста и са участници в осведомителния развой, в който тя е решила да им даде другата позиция. „ Може би го направих напразцно. “ – изпитва подозрения учителката.

На 23 март последвал диалог с офицер от ФСБ, на 25 март отишла на работа и видяла ужасените очи на учениците си, всички към този момент знаели, че са я посетили от службите, макар, че още нямало даже заведено дело. Когато се появили сътрудниците на ФСБ в учебно заведение, те я поканили в някакъв офис на ул. „ Московска “ 72 в Пенза. Казали й, че разполагат със запис, на който се чува, че приказвам с учениците на неразрешени в този момент тематики. Най-сериозното закононарушение на Ирина се оказало това, че съобщила на учениците, че съветската войска е бомбардирала родилен дом в Мариупол. След като видяла страха в очите на децата Ген решила да напусне. Раздялата в учебно заведение била естествена, даже топла. И шефът и завеждащата образователната част и сътрудниците я посъветвали да си откри добър юрист, поискали и триумф и да завоюва делото и да почисти името си. 

Откъси от диалога. С накривен курсив са думите на учителката:

- Русия не беше позволена на съревнование в Европа, беше анулирано присъединяване ни.
- Мисля, че е вярно.
- Защо?
- Докато Русия не стартира да се държи цивилизовано, това ще продължи постоянно.
<…>
- Разбира се, това не погрешно, вие нямате нищо общо с това. Съгласна съм. Но ние сме провалена страна, ние сме Северна Корея. Разбойническа страна! Вече на никое място не ни одобряват, тъй като... Световната общност се учудва по какъв начин може да се държи някой по този начин в цивилизования свят. Е, къде да отида? Ето такива работи… А и ти по кое време искаше да вървиш в Чехия?
- Трябваше да е през юни.
- Със сигурност ли?
- Да, трябваше да е през юни.
- Не, до юни нищо няма да се промени, скъпа моя.. Е, ще отидеш в ЛНР, там има карате. Ще отидеш в ДНР.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР