45-годишен пилот и 18-годишно момче загинаха при самолетна катастрофа в

...
45-годишен пилот и 18-годишно момче загинаха при самолетна катастрофа в
Коментари Харесай

Пилот и 18-годишно момче загинаха при самолетна катастрофа в Пловдивско

45-годишен водач и 18-годишно момче починаха при самолетна злополука в пловдивското село Оризари. Трагедията се случи пред очите на доста участници в съревнование с дронове на стадиона в селото.

Катастрофата става с дребен самоделен пробен аероплан, копие на известния модел " Зодиак ". Машината е изпълнявала демонстрационен полет пред гостите на стадиона в Оризари.

Внезапно се откъсва едното крило на самолета. 45-годишният водач и 18-годишният му сателит умират на място.

Инцидентът става край дигата на река Марица, където самолетът се е блъснал в дърветата.
Малък аероплан падна край пловдивско село, двама починаха (СНИМКИ) Инцидентът е станал към 10:20 ч. тази заран
Пилотът е трябвало да поздрави участниците в демонстрацията, желал е да тества опциите на машината. Точно тогава машината полита по тил право към коритото на р. Марица.

Самолетът е ръководен от 45-годишния умел водач Стефан Василски от Пловдив. Той е фен водач, приключил е всички типове курсове, които се изискват, имал е документ, бил е инструктор и е обучавал десетки водачи.

В машината до него във съдбовния полет е 18-годишният Валентин Аламански от Чирпан. Приятел на водача, разпален по авиомоделизъм и член на любителски авиоклуб.

Във „ Фейсбук” и двамата имат доста общи фотоси. Само преди 10 дни са били на авиоизложение в Германия.

Двамата е трябвало да изпълнят демонстрационен полет преди началото на съревнование по дронове, в памет на умрял неотдавна член на пловдивския клуб по авиомоделизъм.

„ Аз персонално видях по какъв начин се откачи крилото и падна, в идващия миг самолетът загуби височина и падна зад дърветата ", описа Пенка Гарабетова от " Модел-клуб Пловдив ".

" Едната от премиите беше обезпечена от водач, който почина, и който трябваше да мине със самолета да поздрави състезателите. Наградата беше полет с него ".

Организаторите на дрон-състезанието са безапелационни, че сега на случая във въздуха не е имало други летателни апарати:

" Изобщо не бяха пуснати дроновете. Задържахме всичко. Дори тренировки непозволявахме да се вършат ", добави Пенка Гарабетова.

Тепърва проверяващите ще откриват повода за случая.

„ Може да е отмалялост на метала, градивна непълнота или натоварването е пристигнало повече от необходимото”, съобщи Христо Христов от Специализираното звено за следствие на авиационни събития.

" Двуместният аероплан е паднал в коритото на река Марица. Преди това се е откъснало едно от крилата и това е била повода да се стигне до тези трагични условия ", съобщи ст. комисар Атанас Илков, шеф на ОД Министерство на вътрешните работи в Пловдив.

" Видях аероплан с едно крило и два натрупа, и миришеше на бензин, няма пожар, съобщи регионалният шеф на Пловдив Здравко Димитров.

Веднага след случая пистата край Белозем, която е на 35 километра, беше отцепена от полиция, проверяващи и авиационните управляващи.

Разследващите споделят, че законният период за определяне на аргументите за злополуката е 1 година. Ще се ревизират и документите на летищната площадка в Белозем.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР