45 години след изстрелването на "Вояджър 1" на НАСА той

...
45 години след изстрелването на "Вояджър 1" на НАСА той
Коментари Харесай

Вояджър 1 изпраща мистериозни данни отвъд Слънчевата система

45 години след изстрелването на "Вояджър 1 " на НАСА той продължава своето странствуване отвън Слънчевата система. Но в този момент галактическият уред деец изпраща странни данни, които озадачават инженерите.

От НАСА оповестиха, че въпреки сондата към момента да действа вярно, показанията на системата за контролиране на ситуацията и надзор - в резюме AACS, наподобява не съответстват с придвижванията и ориентацията на галактическия уред, което допуска, че апаратът е комплициран по отношение на местоположението си в космоса.

Системата AACS е от значително значение, с цел да може "Вояджър " да изпраща на НАСА данни за заобикалящата го междузвездна среда, защото с помощта на нея антената на апарата е ориентирана тъкмо към нашата планета.

"Подобна тайнственост е нещо всекидневно на този стадий от задачата на "Вояджър " - споделя в изказване Сюзън Дод, началник на плановете "Вояджър 1 " и "Вояджър 2 " в Лабораторията за реактивно придвижване на НАСА.
"И двата галактически апарата са на съвсем 45 години, което надалеч надвишава упованията на планиращите задачата. " От НАСА оповестиха, че двойникът на "Вояджър 1 " - сондата "Вояджър 2 ", се държи обикновено.
Изстреляна през 1977 година, с цел да изследва далечните планети в нашата Слънчева система, "Вояджър 1 " е останала в деяние дълго след упованията и продължава да изпраща информация за пътуванията си назад на Земята. През 2012 година апаратът напусна нашата Слънчева система и навлезе в междузвездното пространство. Сега той се намира на 14,5 милиарда благи от Земята, което го прави най-отдалеченият обект, основан от индивида.
От НАСА обявиха, че от това, което инженерите им могат да кажат, системата AACS на "Вояджър 1 " изпраща инцидентно генерирани данни, които не "отразяват това, което фактически се случва на борда ".
Но даже и систематичните данни да сочат друго, антената на галактическия уред наподобява е вярно настроена - тя получава и извършва команди от НАСА и изпраща данни назад на Земята. Агенцията съобщи, че до момента казусът със системата не е провокирал прекосяване на остаряващия галактически транспортен съд в "безопасен режим ", по време на който той извършва единствено съществени интервенции.
"Докато естеството на казуса не бъде разбрано по-добре, екипът не може да планува дали това може да се отрази на това какъв брой дълго галактическият уред може да събира и предава научни данни ", обявиха от НАСА.
Дод и екипът ѝ се надяват да схванат какво кара роботизирания емисар от Земята да изпраща ненужни данни.

"Пред инженерния екип има някои огромни провокации ", сподели Дод.

Едно от главните е: За да стигне до настоящето междузвездно местонахождение на "Вояджър ", светлината се нуждае от 20 часа и 33 минути, тъй че едно в двете посоки известие сред галактическата организация и "Вояджър " лишава два дни.

"Но мисля, че в случай че има метод да се реши този проблем с ААКС, нашият екип ще го откри ", добави Дод.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР