45 души изгоряха при катастрофа на автобус на магистрала Струма

...
45 души изгоряха при катастрофа на автобус на магистрала Струма
Коментари Харесай

Пътищата ни - тъмни, опасни и изоставени

45 души изгоряха при злополука на рейс на автомагистрала " Струма " в нощта против вторник. Сред жертвите има 11 деца, а общият брой на починалите към момента не е конкретизиран, тъй като не е изяснено изцяло какъв брой души са пътували в рейса сега на случая. Днешният ден е Ден на народен печал и в двете страни - България и Република Северна Македония.

" На този стадий е мъчно да се каже каква е повода за тази покруса, само че най-вероятно ще се окаже, че тя не е единствено една. Има комплекс от аргументи - от безхаберието освен от страна на нашата страна, а и от цялата конюнктура що се касае до пътна сигурност, образование на водачи, изпити и всичко останало ", съобщи Красимир Георгиев от Асоциацията за подготовка на автомобилистите в България.

Според него в случай че на мястото на случая е имало ясна и вярно сложена, отговаряща на българките и европейските стандарти маркировка с насочващи стрелки най-вероятно водачът е нямало да се заблуди, че най-дясната лента продължава вдясно.

Сериозен фактор е неналичието на магистрално осветяване - пътищата ни, в това число и автомагистралите ни, са тъмни. Това е народен проблем.

Според инж. Владимир Жиянски фактор за злополуката, както и при случая край Своге, е т.нар " еластична ограда ".

Диана Русинова: Държавата не може да обезпечи сигурност на пътя

Експертът по пътна сигурност Диана Русинова задава два въпроса - за какво е проектирано някакво уширение в крива на " Струма " и за какво нощес са текли инспекции в багажните отделения на рейсовете, а преди този момент не е правено?

Не всичко е наред с този път, само че всички държавни институции излезли и ни убеждавали, че всичко било наред. Не може цялата страна да е впрегната да изяснява, че пътищата са ни наред, това не може да го прави една естествена страна, сподели Русинова.

Според нея още веднъж се прави опит виновността да се трансферира единствено върху лидера на рейса, без да се проверява случилото се. Шофьорът не е карал със 120 км/ч, а е карал с много по-малко, по мнението на Русинова.

" Ние имаме систематичен проблем и като страна-член на Европейски Съюз имаме ангажимент към пътната инфраструктура и пътната сигурност ", безапелационна бе тя и добави, че България не е в положение да обезпечи сигурност на пътя.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР