44-тият ден на антиправителствени протести в столицата приключи мирно и

...
44-тият ден на антиправителствени протести в столицата приключи мирно и
Коментари Харесай

Блокадите в София остават

44-тият ден на антиправителствени митинги в столицата завърши спокойно и умерено. Вечерта обаче не се състоя декларираната по-рано през вчерашния ден трета за деня обсада на Българска национална телевизия с гледище за оставката на генералния шеф, съобщи Българското национално радио.

Остават блокирани три централни софийски кръстовища - при така наречен „ триъгълник на властта”, при Ректората на Софийския университет и Орлов мост.

Протестиращите последователно се събраха пред Президентството към 20.00 часа, където още веднъж имаше спонтанната естрада, отворена за всички жители, които желаят да ревизират ораторските си качества и насочат обръщение.

Към 21:00 ч. стартира обичайното шествие по жълтите павета към Орлов мост, като протестиращите стопираха за малко пред постройката на Народното събрание, с цел да могат да " изразят възприятията си ".

Преди шествието да тръгне част от протестиращите не скриха желанието си да бъдат излъчени водачи и насочиха апели да се учреди политическа партия " Заедно ".

Адвокат Хаджигенов обаче отвърна, че моментът за това още не е пристигнал и че за партии ще му пристигна времето, когато се изпълнят настояванията на протестиращите. " Без оставка смяна не е допустима ", уточни той.

Шествието завърши на Орлов мост, като към 23.00 часа огромна част от стачкуващите към този момент се разотидоха.

На Орлов мост имаше кино навън, където протестиращите изгледаха кино лентата Winter on Fire: Ukraine's Fight for Freedom - документален филм за 2015 година за митингите на Евромайдан в Украйна от 21 ноември 2013 година до 23 февруари 2014 година

Междувременно на бул. " Ситняково " до Румънското посолство се организира контрапротест против насилието.

Събралите се обявиха, че всеки ден до неделя в това число ще бъдат на това място сред 20.00 и 22.00 часа, с цел да покажат, че не са съгласни с блокадите в София и с проявата на експанзия. Техният митинг не пречи на трафика в района, защото се организира на тротоара.

Майките от самодейността „ Системата ни убива” пък проведоха пърформанс с варене на компоти пред Министерски съвет, правейки отпратка към полицейската акция, при която беше конфискуван котел за варене на ракия.

Протестиращи показаха очакване демонстрациите да се засилват през септември, откакто хората се завърнат от летен отпуск.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР