44 км републикански пътища ще бъдат ремонтирани т.г. в община

...
44 км републикански пътища ще бъдат ремонтирани т.г. в община
Коментари Харесай

Споразумението за трети мост над Дунав при Русе – Гюргево може да бъде подписано през април 

44 км републикански пътища ще бъдат ремонтирани т.г. в община Айтос

Очаква се през април България и Румъния да подпишат съглашение за строителство на нов мост при Русе – Гюргево. Това заяви от парламентарната естрада вицепремиерът и министър на районното развиване Гроздан Караджов. По време на парламентарния надзор той дава отговор на въпроси, свързани с вероятностите за възстановяване на транспортната съгласуваност сред България и Румъния, както и на тази сред Северна и Южна България в региона на Айтос.

В момента специалисти от България и Румъния интензивно работят по наличието на документа, посочи вицепремиерът. Новият мост над Дунав при Русе ще облекчи доста интензивното придвижване на леки и тежкотоварни коли по транспортния кулоар. Освен това ще се явява и начална точка на автомагистралата „ Русе – Велико Търново “. „ С сключване на междуправителственото съглашение за създаване на втори мост сред Русе и Гюргево, ще се даде „ зелена светлина “ и за този инфраструктурен план, който е част от стратегическия транспортен кулоар от румънската столица през България до Александруполис в Гърция “, означи министър Караджов.

Той обърна внимание, че планирането на строителство на мостове в гранични зони става единствено въз основа на подписани междудържавни съглашения. Затова процедурите по осъществяване на предпроектните изследвания ще бъдат стартирани след сключване на съглашението. Източниците на финансиране ще бъдат открити в рамките изследванията. „ Може да бъде финансирано както от бюджета, по този начин и с евросредства. Освен това, партньорството по европейските стратегии също стои на масата, както и инструмента Connecting Europe, по което да получим в допълнение финансиране “, разяснява Караджов.

Близо 44 км републикански пътища в региона на Айтос ще бъдат главно ремонтирани през тази година, с което ще се усъвършенства транспортната съгласуваност сред общините в региона и областите Бургас и Варна, стана ясно от отговора на министър Караджов. Пред привършване е главният ремонт на над 33 км от третокласният път Провадия – Дъскотна през Айтоския проход. Той е най-удобната и къса връзка за водачите от Варненска област с автомагистрала „ Тракия “ в Бургаско. Инвестицията е за над 24,2 млн. лева, обезпечени от Оперативна стратегия „ Региони в напредък “ 2014-2020 година За сектора е подписан Акт 15 и следва назначението на Държавна приемателна комисия и издаване на позволение за прилагане.

В план-програмата за ремонт републиканската пътна мрежа на Агенция „ Пътна инфраструктура “ е очакван през 2022 година настоящ ремонт на близо 10 км от третокласния път сред Провадия и Дъскотна, в сектора от кръстовището за село Ябълчево до Айтос, осведоми районният министър.

По отношение на построяването на обходния път на Айтос, който да изведе директния трафик от града, министър Караджов подсети, че сега скоростта на решение на казуса е в ръцете на Общинския съвет на Айтос. „ АПИ не може в границите на урбанизирана територия да избере трасе и да стартира да проектира. Общинският съвет би трябвало да утвърди решение за трасето, с което да се приготвят парцеларните проекти. След това може да се подписа контракт с АПИ за строителството и финансирането “, означи министър Караджов.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР